Zbog korona virusa otkazan najveći svjetski sajam turizma

Zbog povećanog straha od širenja epidemije koronavirusa u njemačkoj i Europi, najveći Svjetski sajam turizma ITB je otkazan!

Sajam ITB kao vodeće okupljanje turističke industrije svijeta trebao je biti održan idućeg tjedna od srijede do nedjelje. No, u večernjim satima petka odluku o njegovom neodržavanju donijeli su zajednički Federalno Ministarstvo zdravlja i Federalno Ministarstvo privrede Njemačke, piše Slobodna Dalmacija.

Odluka o kojoj se špekuliralo tjednima, sada je konačna jer se radi o najvećem okupljanju u Europi od izbijanja koronavirusa.

ITB Berlin je najveći svjetski turistički sajam na kojemu sudjeluju hoteli, nacionalne turističke organizacije, agencije, prevoznici, touroperatori, aviokompanije, kompanije za iznajmljivanje automobila, kruzing kompanije i praktično svi koji na bilo koji način participiraju u turističkom svijetu biznisa.

Očekivalo se oko 160.000 posjetilaca i još oko pedest hiljada onih koji će raditi na štandovima i predstaviti ponudu sa šest kontinenata i više od 180 zemalja.

Na ITB-u je svoje štandove već gotovo napravilo deset hiljada izlagača, a za put tokom vikenda bilo je spremno više od 13 hiljada poslovnih posjetilaca koji su trebali u Berlinu idućih dana napraviti i ugovoriti poslova u vrijednosti od oko sedam milijardi eura.

U 54 godine dugoj istoriji sajma, ovo je prvi put da se on odgađa, objavljeno je službeno večeras.

Naravno, očekuje se da će to izazvati velike i loše posljedice po turizam svijeta, ali odluka je bila neminovna, kažu federalne vlasti Njemačke koje su jedine nadležne donijeti je.

– S više od deset hijada izlagača iz više od 180 zemalja svijeta, ITB je iznimno važno turističko poslovno okupljanje i mi smo poduzeli sve mjere da zaštitimo zdravlje i sigurnost naših posjetitelja i izlagača. Nažalost, u ovom trenutku otkazivanje toga velikog događaja je neminovno – kazao je večeras dr Christian Göke, direktor Berlinskog sajma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj