AKO POBIJEDI NA NEDJELJNIM IZBORIMA: Netanjahu obećao brzu aneksiju dijelova Zapadne obale!

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je danas da će brzo anektirati dijelove Zapadne obale ako pobijedi na ovonedjeljnim parlamentarnim izborima ključnim za njegovo političko preživljavanje.

“Biće samo pitanje nedjelja, maksimum dva mjeseca, nadam se”, rekao je Netanjahu u intervjuu za javni radio, istakavši da je aneksija doline Jordan i naselja na Zapadnoj obali njegov prioritet.

Sutrašnji izbori su treći za manje od godinu dana u Izraelu.

Nakon dvije runde izbora u aprilu i septembru nije bilo jasnog pobjednika i nova vlada nije obrazovana.

Pred izbore u septembru Netanjahu je obećao momentalnu aneksiju strateške doline Jordan koja čini 30 procenta okupirane Zapadne obale ako pobijedi.

U međuvremenu je predstavljen dugo očekivani plan SAD-a za mir na Bliskom istoku kojim se predviđa aneksija te doline i svih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali što je suprotno međunarodnom pravu.

Palestinci su taj plan u potpunosti odbacili.

Netanjahu je danas potvrdio da je izraelsko-američki komitet zadužen za izradu mapa palestinskih teritorija koje Izrael želi da anektira počeo da radi prošle nedjelje.

Više od 450.000 ljudi živi u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Broj stanovnika u naseljima povećao se za skoro 50 odsto u posljednjoj deceniji otkako je Netanjahu neprekidno premijer.

U posljednjim nedjeljama pred izbore, za koje se očekuje da budu tijesna trka, učestale su najave izgradnje novih stanova u naseljima na Zapadnoj obali, ali i u anektiranom istočnom Jerusalemu.

Na osnovu američkog plana predviđa se da Jerusalem bude nepodijeljeni glavni grad Izraela iako Palestinci žele da istočni dio tog grada bude prijestonica njihove buduće nezavisne države.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj