AUSTRALIJSKI INSTITUT: Klimatske promjene produžile ljeta

Ljeta u Australiji sada su dvostruko duža u odnosu na zimu zbog klimatskih promjena i rasta temperature od sredine prošlog vijeka, rekli su istraživači.

U izvještaju Australijskog instituta, istraživačkog centra sa sjedištem u Canberri, naučnici su uporedili podatke iz posljednje dvije decenije s temperaturama iz sredine 20. vijeka u umjerenim u suptropskim dijelovima zemlje.

Ljeto je u posljednje dvije decenije u cijeloj Australiji produženo u prosjeku za jedan mjesec u odnosu na period od prije 50 godina, dok se zima skratila za oko tri sedmice.

U proteklih pet godina ljeta u Australiji su u prosjeku za 50 posto duža u odnosu na sredinu 20. vijeka, na osnovu očitavanja temperature.

“Rezultati našeg istraživanja nisu projekcija onoga što se može dogoditi u budućnosti”, rekao je Richie Merzian, direktor programa za klimu i energiju pri Institutu.

Izvještaj je objavljen dok Australija i dalje sabira gubitke i troškove razornih požara koji su uništili skoro 12 miliona hektara zemlje, odnijeli 33 života i uništili oko jednu milijardu životinja.

Naučnici upozoravaju da povećana temperatura i vreli talasi uzrokuju još opasnije sezone požara i teške klimatske uslove i promjene.

Institut navodi da su neka područja, kao što su Port Macquarie na sjevernoj obali zemlje i Novi Južni Vels, žrtve još drastičnijih klimatskih promjena jer su ovdje ljeta praktično produžena na još sedam sedmica.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj