NAKON ŠTO SU TURSKE SNAGE OBORILE DVA SIRIJSKA! Žuravljev: Rusija ne može garantovati sigurnost turskih aviona

Ruska vojna komanda ne može garantovati sigurnost turskih borbenih aviona iznad Sirije, rekao je šef ruskog Centra za pomirenje u Siriji Oleg Žuravljev.

Prema njegovim riječima, sirijska Vlada bila je prisiljena da zatvori zračni prostor iznad Idliba. “U takvim uslovima ruska vojna komanda ne može garantovati sigurnost letova turskih aviona iznad Sirije“, rekao je Žuravljev.

Izvor u sirijskom Ministarstvu odbrane saopštio je ranije danas da su turski avioni “F-16” oborili dva sirijska aviona iznad zone deeskalacije u Idlibu. Izvor, također, navodi da je sirijska protivzračna odbrana uništila šest turskih dronova.

Žuravljev je rekao kako nisu tačni izvještaji da je ruski avion “Su-24” pogođen ručnim raketnim sistemom za protivzračnu odbranu iznad zone deeskalacije u Idlibu.

Situacija oko Idliba pogoršala se 27. februara kada su, prema saznanjima ruskog Ministarstva odbrane, militanti pokušali napad velikih razmjera. Sirijska vojska je odgovorila zračnim udarima u kojima su poginula 33 turska vojnika, kako tvrdi Ankara. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da su se ti turski vojnici borili u redovima terorista.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj