IZRAELSKI LOBI U SAD-u OTVORENO USTAO PROTIV SANDERSA! Ambasador Izraela u UN-u nazvao ga “lažovom i budalom”: “Ne želimo Sandersa u AIPAC-u, ne želimo ga u Izraelu”

Izraelski ambasador u Ujedinjenim narodima u nedjelju je napao američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa opisavši ga kao “lažova i budalu”, dva dana prije ključnih predizbora u okviru demokratske stranke, koji će se održati narednog utorka u čak u 14 saveznih država.

bernie-sanders-skipping-aipac-1544x858

Ne želimo Sandersa u Izraelu

Na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), a kojoj prisustvuje i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, Danny Danon je dao primjedbu koja bi se mogla tumačiti kao izraelsko uplitanje u izborni proces u Sjedinjenim Državama reagujući na to što je Sanders nedavno premijera Izraela Benjamina Netanyahua nazvao “ reakcionarskim rasistom. “

„Ko god premijera Izraela naziva ‘rasistom’, ili je lažov, ili budala, ili oboje“, rekao je Danon. „Ne želimo Sandersa u AIPAC-u. Ne želimo ga u Izraelu. “

Na novinarsko pitanje da li shvata političku cijenu okretanja ‘proizraelskog lobija’ protiv sebe, Sanders je kazao kako to shvata: „ Oni imaju mnogo novca i moćni su“, kazao je Sanders, ali je i ponovio da se kao Jevrej ne protivi postojanju države Izrael.

„Nama treba vanjska politika koja neće štititi samo Izrael, nego koja će uzeti u obzir i Patnje palestinskog naroda. Oko 70% mladih u Gazi je nezaposleno. Ljudi čak ne mogu ni da napuste to područje. To je velika kriza, takvo stanje nije održivo, to će samo kontinuirano proizvoditi konflikte na Bliskom istoku dok Sjedinjene Američke Države ne ponude  održivu politiku. Dakle ja sam i proizraelski i propalestinski nastrojen, želim dovesti ljude do održivog mira u toj regiji“, naglasio je Sanders.

Od svih demokratskih kandidata koji se kandiduju za predsjednika, Sanders je najviše govorio o izraelsko-palestinskom pitanju, pozivajući na “ravnomjeran” američki pristup koji je više naklonjen palestinskom pitanju.

Prošle nedjelje Sanders je na Twitteru rekao da neće prisustvovati godišnjoj konferenciji moćnog pro-izraelskog lobija AIPAC, naglašavajući da je “zabrinut zbog platforme koju AIPAC pruža liderima koji izražavaju bahatost i protive se osnovnim ljudskim pravima Palestinaca”.

U raspravi prošle nedjelje, Sanders je rekao da “je tragično što u Izraelu reakcionarni rasista Bibi Netanyahu sada upravlja tom zemljom.” Sanders je također rekao da će, ukoliko bude izabran za predsjednika, razmotriti premještanje američke ambasade iz Jerusalema natrag u Tel Aviv.

Dan kasnije, Netanyahu je dao suzdržan odgovor, rekavši Vojnom radiju jednostavno: “Ono što mislim o ovom pitanju je da on, naravno, griješi, u to nemam sumnje.” Ali, dodao je: “Ne želim se miješati u američke izbore.”

Image result for DANNY DANON BERNIE IS LYAR
Izraelski ambasador pri UN-u, Danny Dannon

‘Pomoć koju dajemo Izraelu uputiti u Gazu’

Ministar vanjskih poslova Israel Katz bio je oštriji nakon rasprave od utorka, komentirajući Sandersove izjave kao “šokantne”.

To je druga primjedba Sandersa, koji je židovskog porijekla, protiv države Izraela o temama koje su u srži židovskog vjerovanja, jevrejske historije i sigurnosti Izraela”, dodao je Katz.

Prva takva primjedba izrečena je na konferenciji u u oktobru, kada je Sanders otvoreno razmotrio smanjenje američke pomoći Izraelu i umjesto toga preusmjeravanje tih  sredstva za humanitarnu pomoć Gazi kako bi izvršio pritisak na jevrejsku državu da obuzda svoje naselje, započne mirovne pregovore s Palestincima i poboljša  humanitarnu krizu u Pojasu.

Upotrijebio bih utjecaj od 3,8 milijardi dolara”, rekao je tada. „To je mnogo novca, a mi ga ne možemo dati bjanko  izraelskoj vladi, ili po tom pitanju bilo kojoj vladi uopće. Imamo pravo tražiti poštovanje ljudskih prava i demokratije. “

Katz je rekao: „Prethodni put kada je govorio o Gazi, uopšte nije shvatio stvarnost i raketne prijetnje i sve sa čime se suočavamo, poput radikalnog islama od kojeg se branimo. U stvari nam je želio uskratiti pravo na samoodbranu…A sada spominje Jerusalem. Ne postoji Židov koji nije sanjao hiljadama godina da se vratimo u Jerusalem, a mi smo se vratili i mislim da je predsjednik Tramp učinio važnu stvar, bez obzira na unutrašnje razmirice unutar SAD-a“, nastavio je, pohvalivši Trampa da je „prepoznao stvarnost da je Jerusalem glavni grad jevrejskog naroda, glavni grad države Izrael“.

Prema anketama nestranačkog Židovskog instituta za biračko telo (JEI) Sanders će nadmašiti Trampa po broju ‘jevrejskih glasova’, ako bude predsjednički kandidat demokrata ove jeseni.

Demokratski socijalist pobijedio bi Trampa u ovoj demografskoj skupini rezultatom  65% naprema 30%, uprkos tome što je u istom istraživanju  52% američkih Židova imalo pozitivno mišljenje o Sandersu. Tramp je daleko nepopularniji u američkoj židovskoj zajednici. Šezdeset i šest posto anketiranih ne odobrava poteze koje povlači u Bijeloj kući.

Sanders je proveo nekoliko mjeseci živeći u izraelskom kibucu šezdesetih godina i to iskustvo je citirao u prošlosti kako bi potvrdio svoju posvećenost izraelskoj sigurnosti.

Veoma sam ponosan što sam Jevrejin i radujem se što ću biti prvi jevrejski predsjednik“, rekao je on na konferenciji u oktobru. „Proveo sam mnogo mjeseci u kibucu u Izraelu. Apsolutno vjerujem ne samo u pravo Izraela da postoji, već i u pravo na mir i sigurnost te zemlje. To nije pitanje. Ali ono u šta također verujem”, nastavio je,“da i palestinski narod ima pravo da živi u miru i sigurnosti.”

Valja istaći, kako će danas na istom skupu gdje je Sanders nazvan ‘lažovom i budalom’ gostovati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Vučića je u Vašington pozvao Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC), na skup koji će okupiti oko 18.000 učesnika, a na kome će biti prisutne, kako se najavljuje, dvije trećine članova američkog Kongresa.

Na skupu će Vučić govoriti o odnosima Srbije i Izraela, ali i o izazovima globalne politike. “Dobio sam priliku, tamo će govoriti svi važniji Amerikanci… Neću ja biti tamo ‘na marginama’, već ću imati prave susrete“, kazao je prije nekoliko dana predsjednik Srbije.

(Global CIR)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Natrnjahu/ubijanje i lov na djecu Paletine !
    ,Fašizam u režiji Natrnjahu-a !

    Reply

Komentiraj