ZAVRŠEN BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL! Zlatni medvjed iranskom filmu “Nema zla”

Film “Nema zla” iranskog reditelja Mohamada Rasulofa dobitnik je Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, rekao je predsjednik žirija glumac Džeremi Ajrons. Ovaj film, koji predstavlja studiju i kritiku smrtne kazne u Iranu, sniman je u tajnosti.

Rasulofu, koji u ovom filmu prati četiri osobe koje treba da izvrše egzekuciju, kao i njihove moralne izbore i odluke, Iran nije dozvolio da napusti zemlju i dođe u Berlin. Njegova kćerka Baran, koja igra u ovom filmu, preuzela je nagradu u ime oca.

Presrećna sam zbog ove nagrade, ali sam u isto vrijeme tužna jer je ona za jednog filmskog stvaraoca koji nije mogao da bude ovdje večeras“, rekla je Baran.

Srebrnog medvjeda, odnosno nagradu žirija, dobio je američki film “Nikad rijetko ponekad uvijek”, dok je Srebrnog mevdjeda u kategoriji najboljeg reditelja dobio reditelj iz Južne Koreje Hong Sansu za film “Žena koja je trčala”.

Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila je njemačka glumica Pola Ber za ulogu u filmu “Undin”, a istu nagradu za najboljeg glumca dobio je italijanski glumac Elio Đermano za ulogu u filmu “Sakriveni”. Italijanski film “Loše priče” dobio je Srebrenog medvjeda za najbolji scenario.

Festival su 20. februara otvorile glumice Sigourney Veaver i Margaret Qualley. Tokom 11 dana festivala prikazano je 340 filmova. Filmska smotra zvanično se završava u nedjelju, dan nakon dodjela nagrada.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Organizatori su ove godine povukli nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Na sajtu festivala već je saopšteno da će naredno 71. izdanje biti održano od 11. do 21. februara 2021.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj