ERDOGAN PORUČIO DA ĆE SADA EVROPSKA UNIJA ‘SNOSITI DIO TERETA’! Von der Leyen: Otvaranje granica ne rješava turske probleme; Merkel: Erdogan ne bi trebao koristiti izbjeglice za izražavanje nezadovoljstva!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da njegova zemlja neće zatvoriti granice sa zemljama Evropske unije za sirijske izbjeglice.

Slikovni rezultat za erdogan von der leyen

“Nakon što smo otvorili granicu, počeli su telefonski pozivi sa zahtjevom da je zatvorimo. Sada ćete i vi [EU] nositi dio tereta”, rekao je on u Ankari, prenosi Anadolija.

Kazao je kako se nada da će na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak biti dogovoreno primirje u sirijskom Idlibu.

Von der Leyen: Otvaranje granica ne rješava turske probleme

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da turska odluka o otvaranju granica za izbjeglice i migrante prema Evropi nije rješenje za situaciju u kojoj se Ankara našla.

“Priznajem da je Turska u teškoj situaciji u pogledu migranata i izbjeglica, ali ono što sada vidimo nije rješenje za tu situaciju”, rekla je ona na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Najavila je da će, zajedno s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, u utorak otputovati u Grčku, na kopnenu granicu s Turskom.

“Izazov s kojim je suočena Grčka predstavlja izazov za cijelu Evropsku uniju”, kazala je Von der Leyen.

Troje čelnika evropskih institucija također će razgovarati s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Merkel: Erdogan ne bi trebao koristiti izbjeglice 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da razumije da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan očekuje veću pomoć Evrope u rješavanju izbjegličke krize, ali je navela da ne bi trebao koristiti izbjeglice da bi izražavao svoje nezadovoljstvo.

“Razumijem da se Turska suočava s velikim izazovom što se tiče Idliba”, rekla je Merkel novinarima u Berlinu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ipak, za mene je neprihvatljivo da predsjednik Erdogan i njegova Vlada to nezadovoljstvo ne izražavaju u dijalogu s nama kao Evropskom unijom, već to rade preko leđa izbjeglica”, istakla je njemačka kancelarka.

Prema njenim riječima, to nije način da se napreduje.

Merkel je kazala da bi EU i Turska trebale nastaviti razgovore o sporazumu o izbjeglicama i da je Njemačka, također, otvorena za bilateralnu podršku Turskoj.

Turska dobila 3,2 milijarde eura

Grčka je u nedjelju proglasila stanje najviše pripravnosti u zaštiti granice od priliva hiljada migranata ka njenoj terotoriji i objavila da se svaki novi zahtjev za azil suspendira za one koji ilegalno uđu u zemlju.

“Izbjeglice su stavljene u situaciju u kojoj su otišle do granice i nalaze se u ćorsokaku”, rekla je kancelarka, prenosi Beta.

Kako je rekla Merkel, politika EU-a sastoji se u tome da se zaključuju sporazumi između država da se izbjeglice ne bi stavile u težak položaj, u osvrtu na sporazum EU-a i Turske iz 2016. godine, čiji cilj je bio da se migranti spriječe da dođu u Evropu u zamjenu za finansijsku pomoć Unije.

Od šest milijardi eura obećanih Turskoj, prema sporazumu sklopljenim s Briselom 2016. godine, 3,2 milijarde eura je isplaćeno, kazao je glasnogovornik kancelarke Merkel.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj