Izbori u Izraelu: Građani treći put izlaze na glasanje za manje od godinu dana!

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će brzo anektirati dijelove Zapadne obale ako pobijedi na parlamentarnim izborima ključnim za njegovo političko preživljavanje.

“Bit će samo pitanje nedjelja, maksimum dva mjeseca, nadam se”, rekao je Netanjahu u intervjuu za javni radio, istakavši da je aneksija doline Jordan do naselja na Zapadnoj obali njegov prioritet.

Današnji izbori su treći za manje od godinu dana u Izraelu. Nakon dvije runde izbora u aprilu i septembru nije bilo jasnog pobjednika i nova vlada nije formirana.

Pred izbore u septembru Netanjahu je obećao momentalnu aneksiju strateške doline Jordan koja čini 30 procenata okupirane Zapadne obale ako pobijedi.

U međuvremenu je predstavljen dugo očekivani plan SAD-a za mir na Bliskom istoku kojim se predviđa aneksija te doline i svih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što je suprotno međunarodnom pravu.

Palestinci su taj plan u potpunosti odbacili.

Netanjahu je takođe potvrdio da je izraelsko američki komitet zadužen za izradu mapa palestinskih teritorija koje Izrael želi da anektira počeo da radi prošle nedjelje.

Više od 450.000 ljudi živi u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Broj stanovnika u naseljima povećao se za skoro 50 odsto u posljednjoj deceniji otkako je Netanjahu neprekidno premijer.

U posljednjim nedjeljama pred izbore, za koje se očekuje da budu tijesna trka, učestale su najave izgradnje novih stanova u naseljima na Zapadnoj obali, ali takođe i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Na osnovu američkog plana predviđa se da Jerusalim bude nepodijeljeni glavni grad Izraela iako Palestinci žele da istočni dio tog grada bude prestonica njihove buduće nezavisne države.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj