NA ZAHTJEV OPOZICIJE: Skupština Kosova vanredno o taksama na robu iz Srbije i BiH

Poslanici Skupštine Kosova danas na vanrednoj sjednici na zahtjev opozicije raspravljaju o najavi premijera Kosova Albina Kurtija da će ukinuti takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Slikovni rezultat za SKUPŠTINA KOSOVA

Daut Haradinaj poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AAK) u ime podnosilaca zahtjeva za održavanje vanredne sjednice izjavio je da su takse uvedene novembra 2018. bile usmjerene protiv negativne kampanje Srbije protiv Kosova, te je ocijenio da su takse osim ekonomske štete nanesene Srbiji, uspjele i da izblijede uticaj Srbija za pregovaračkim stolom sa Kosovom.

On je kazao da je očigledno da se premijer Albin Kurti već predao pred Srbijom i bez ozbiljnog pritiska.

“On je zgazio svoje principe prema kojima je 6. oktobra dobio mandat. Narod mu je dao mandat, on je zgazio domaće proizvođače, zgazio je svaki etički kodeks koji je godinama proklamovao protiv Srbije. Dakle, imamo sto razloga da se suprostavimo ukidanju taksi od sto posto, šta više kada za ukidanje taksi nema garancije Sjedinjenih Američkih Država o međusobnom priznavanju, tako da Kosovo mora znati da ako danas otvori tržište Srbiji, to će biti rizik za sutra”, rekao je Daut Haradinaj.

Rexhep Selimi, šef poslaničke grupe vladajućeg Pokreta “Samoopredeljenje” izjavio je da opozicija uz poziv za današnju sjednicu nije dostavila i tekst Rezolucije, što znači da neće biti zaključaka sa ove sednice.

Selimi je upitao šta danas traži opozicija ukidanje ili nastavak taksi i čije mišljenje će podržati, da li mišljenje lidera AAK-a Ramusha Haradinaja ili lidera PDK-a Kadrije Veselija ili predsjednika Kosova Hashima Thacija.

On je ocijenio da su takse samo udaljile Kosovo od evropskih integracija i vizne liberalizacije i zato njegova poslanička grupa podržava mjere koje je predložio premijer Kurti da se takse zamijene mjerama reciprociteta.

Arber Gashi, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (LDK), partije koja je dio vladajuće koalicije, istakao je da je LDK i ranije bio protiv taksi i da je stava da zamjena taksi reciprocitetom sa Srbijom ima za cilj finalizaciju dijaloga između Kosova i Srbije.

“U cilju zaključivanja procesa dijaloga i konačnog sporazuma sa Srbijom, Demokratski savez Kosova teži da koordiniše djelovanje sa našim saveznicima, prije svega Sjedinjenim Državama, obavještavajući ih o sveobuhvatnoj listi ekonomskih i političkih prepreka koje Srbija uzrokuje Kosovu“, rekao je Gashi.

On je dodao da ukoliko dijalog nakon ukidanja taksi ne donese očekivane rezultate, treba uvesti dogovorene mjere reciprociteta prema usklađenom planu s koalicionim partnerima. Takođe je potencirao potrebu postizanja nacionalnog koncensuza u vezi dijaloga sa Srbijom, poručivši da Kosovo ne treba da se plaši konačnog sporazuma sa Srbijom, nego da treba da bude spremni za svaku mogućnost.

Bedri Hamza iz opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) se založio za koordinaciju Kosova sa strateškim partnerima, iako su takse na početku imale svoj efekat. On je istakao da Kosovo mora ići dalje od taksi i upitao je da li je vlada spremna za dijalog za konačni sporazum sa Srbijom, koji bi otvorio Kosovu evropske integracije i obezbjedio stolicu u UN-u.

Rasim Demiri poslanik bošnjačke koalicije Vakat zatražio je od premijera Kurtija da ukine takse od 100 posto na robu iz BiH, te podsetio na stav premijera da neće stavljati Bosnu i Hercegovinu u istu rečenicu sa Srbijom.

Istovremeno, premijer Kurti, koji je i lider Pokreta “Samoopredeljenje” podsjetio je da se uvijek zalagao i da se i dalje zalaže za zamjenu taksi, punim reciprocitetom prema Srbiji. On je poručio je predložio uslovljeno i postupno ukidanje taksi.

“Ne tretiramo isto sirovinu za proizvode iz Srbije koji mogu doći našim proizvođačima, kao konačne gotove proizvode koje donose srpski proizvođači, sa kojima otvaramo radna mjesta u Srbiji. Nepravedno je ako se ove dvije kategorije tretiraju na isti način”, rekao je Kurti, navodeći neke od prepreka koje Srbija nemeće Kosovu u trgovinskoj i ekonomskoj razmjeni.

Premijer Kurti je ponovio da je protiv bilo kakve razmjene teritorija sa Srbijom, naglasivši da predsjednik Kosova Hašim Tači nema podršku, niti moć da bilo šta slično potpiše sa Srbijom.

Premijer Kosova je prošle sedmice najavio da će od 15. maja takse biti ukinute na sirovine, a ako Beograd zaustavi negativnu kampanju protiv Kosova i otkloni netarifne prepreke, takse bi bile potpuno ukinute od 1. aprila na 90 dana. U suprotnom, ako Srbija ne bude ispoštovala kosovske zahtjeve, takse će biti vraćene 15. juna uz primjenu mjere reciprociteta.

Takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Ramush Haradinaj novembra 2018. godine. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj