NIŠTA OD UKIDANJA TAKSI, SJEDNICA ZAVRŠENA BEZ ODLUKE! Thaci se sastao s Vučićem u Bijeloj kući: “Zavijek smo zahvalni SAD-u”

Večeras završena sjednica Parlamenta Kosova, održana na zahtjev opozicije povodom najava premijera Aljbina Kurtija o ukidanju takse od 100 posto na robe iz BiH i Srbije, okončana je bez odluke i rezolucije.

U diskusiji koja je trajala skoro deset sati, čuli su se različiti suprotstavljeni stavovi o neophodnosti ukidanja takse na čemu su insistirali predstavnici vladajuće koalicije i dijela opozicije – DPK i ANK, i, s druge strane, zahtjeva da se taksa ne ukida – prije svega poslanika Alijanse za budućnost Kosova.

Na kraju diskusije šef poslaničke grupe ABK Daut Haradinaj je u ime predlagača rekao da bi ipak trebalo predložiti neku rezoluciju o tome, ali je ocijenio da je “jasno da za to nema raspoloženja”.

Ocijenio je i da Vlada Kosova “nema ozbiljnu namjeru” da uvede “princip reciprociteta” u odnose sa Srbijom.

“Taksa će koštati glave i ovu kao i prethodnu Vladu”, procijenio je on i dodao da je taksa bila povezana sa uvjetima za priznanje Kosova od Srbije.

Tokom sjednice u diskusiji poslanika Samoopredjeljenja i DSK-a je bilo nesaglasnosti o ukidanju takse: DSK je tražio bezuvjetno ukidanje takse, a poslanici Samoopredjeljenja su podržali stavove premijera Kurtija da ukidanje takse bude postepeno.

Thaci se sastao s Vučićem u Bijeloj kući: “Zavijek smo zahvalni SAD-u”

Predsjednik Kosova Hashim Thaci saopćio je da se danas sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bijeloj kući u Vašingtonu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Thaci je na svom Facebook profilu napisao da je upravo završio sastanak sa Vučićem na poziv specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije Richarda Grenella, kojem je prisustvovao i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien. On je naveo da je Kosovo blagoslovljeno podrškom Amerike i predsjednika Trampa.

– Sada sam na putu za Kosovo. Očekujem da će mi odmah u srijedu ili četvrtak biti omogućeno podnošenje izvještaja Skupštini Republike Kosovo kako bih obavijestio zastupnike i građane Kosova o sastancima u Vašingtonu i tačnije o današnjem sastanku – poručio je predsjednik Kosova.

Thaci je istakao i da će ujedinjavanjem institucija, političkih partija i građana, Kosovo biti još jače.

– SAD su naša nada i naša vjera. Zauvijek smo zahvalni! – napisao je Thaci.

Kosovski predsjednik je boravio nedjelju dana u zvaničnoj poseti SAD tokom koje se sastao i sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom sa kojim je razgovarao o dijalogu Kosova i Srbije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj