PROGLAŠEN VISOKI NIVO RIZIKA! EU osnovala interventnu grupu za borbu protiv korona virusa

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije (EK), potvrdila je da je formirana interventna grupa za borbu protiv korona virusa (Covid-19).

Slikovni rezultat za korona virus eu

Von der Leyen je u Briselu kazala da izbliza prate dešavanja u vezi s korona virusom, nakon što je postao tema i u Evropskoj uniji. 

Predsjednica Evropske komisije navela je da je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu zaraza (ECDC) proglasio visoki nivo rizika zbog širenja korona virusa, nakon što se zaraza proširila na većinu zemalja članica EU.

Potvrdila je da je kao odgovor na korona virus formirana interventna grupa za borbu. 

Von der Leyen je izjavio da će tim djelovati na polju medicine, transporta i ekonomije.

Tim će se fokusirati na teme poput razmjene informacija, istraživanja i razvoja i poboljšanja u oblasti medicine, a fokus će biti i na pitanjima poput preporuka za putovanja i transport u području šengenskog prostora.

U EU 38 umrlih od korona virusa, najviše u Italiji

U zemljama članicama Europske unije do ponedjeljka ujutro 2100 osoba je zaražena korona virusom, a 38 ih je umrlo, objavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyirakides.

“Imamo 2100 zabilježenih slučajeva korona virusa u 18 država članica, a do sada je umrlo 38 europskih građana”, rekla je Kyirakides na konferenciji za novinare.

Najviše umrlih je u Italiji (35), u Francuskoj dvije osobe, a u San Marinu jedna. U Italiji je zabilježeno i najviše zaraženih, blizu 1700 od ukupno 2100.

Europska komisija je u ponedjeljak organizirala konferenciji za novinare na temu korona virusa na kojoj su sudjelovali predsjednica Ursula von der Leyen i još petero povjerenika.

Prvi slučaj korona virusa u Moskvi

Ruske vlasti su u ponedjeljak potvrdile prvi slučaj zaraze korona virusom u Moskvi kod muškarca koji se vratio s puta iz Italije.

Jedini do sada potvrđeni slučajevi u Rusiji su bila dvojica Kineza, koji su ozdravili, te trojica Rusa zaraženih na kruzeru Diamond Princess, koji su vraćeni u zemlju, ali ne u Moskvu.

rema ruskom operativnom centru za borbu protiv korona virusa, mladić se 23. veljače vratio iz Italije i osjećao se loše, a 27. je otišao liječniku, dok je potvrda da je nositelj virusa stigla tek u ponedjeljak.

Njegovi simptomi nisu jaki, dodaje se u priopćenju tog centra.

Virus Covid-9 je ubio više od 3000 osoba u svijetu, gdje je zabilježeno više od 90.000 slučajeva zaraze.

Kako bi spriječila širenje virusa, Rusija je poduzela više drakonskih mjera, zabranila pristup na svoj teritorij Kinezima i zatvorila oko 4250 km zajedničke granice.

Prošlog tjedna ulazak na ruski teritorij je zabranjen Irancima, a stroga ograničenja su određena i za Južnokorejce, jer su Iran i Južna Koreja dva velika žarišta zaraze.

Indonezija potvrdila prve slučajeve korona virusa, povezane s Japankom

Dvije Indonežanke pozitivne su na korona virus nakon što su došle u kontakt sa zaraženom japanskom državljankom, izjavio je u ponedjeljak indonezijski predsjednik Joko Widodo nakon potvrđena prva dva slučaja u četvrtoj najnaseljenijoj državi na svijetu.

Potvrda prva dva slučaja dolazi nakon što su neki medicinski stručnjaci u svijetu izrazili zabrinutost zbog nedostatka budnosti i rizika neotkrivenih slučajeva u toj zemlji s više od 260 milijuna ljudi, dok su vlasti stale u obranu postupaka probira.

Šezdesetčetverogodišnja žena i njezina 31-godišnja kći zarazile su se nakon kontakta s japanskom posjetiteljicom, koja živi u Maleziji i otkrila je da je pozitivna na virus nakon povratka iz Indonezije, rekao je Widodo novinarima u predsjedničkoj palači.

“Jutros sam dobio izvješće da su majka i kći pozitivne na korona virus”, kazao je. One su u bolnici za zarazne bolesti Sulianti Saroso u Džakarti.

“Vlada ozbiljno pristupa tom problemu pripremom više od stotinu bolnica opremljenima sobama za izolaciju i drugom opremom u skladu s međunarodnim standardima”, napisao je Widodo na Twitteru.

Japanska državljanka prijateljica je obitelji zaraženih žena i posjetila ih je u njihovoj kući u Depoku u predgrađu Džakarte, rekao je novinarima ministar zdravstva Terewan Agus.

Vlasti provjeravaju s kim je još možda bila u kontaktu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj