VUČIĆ IZ VAŠINGTONA PORUČUJE: “Očekujemo nova povlačenja priznanja Kosova”

Sjednjene Države nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamjenu za ukidanje taksi Prištine, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu.

Vučić nije isključio mogućnost da će se tokom boravka u Vašingtonu sastati sa predsjedikom Kosova Hašimom Tačijem, ali taj sastanak još nije dogovoren. Kad je riječ o eventualnim ustupcima Srbije u zamjenu za ukidanje taksi, takvih zahtjeva, istakao je, u Vašingtonu nije bilo. Amerika je, kaže, nedvosmisleno i jasno rekla da je prva i jedina stvar koju Albanci moraju da urade u ovom trenutku – da ukinu takse.

Ako ukinu takse, onda možemo da razgovaramo o daljem dijalogu, odnosno u kom formatu će dijalog biti nastavljen i o kojim temama, ističe i dodaje da u ovom trenutku razgovori Beograda i Prištine mogu da se vode samo o pitanjima koja nisu suštinska, odnosno nisu statusna pitanja.

– O nečemu što su suštinska pitanja možemo da razgovaramo samo kada takse budu ukinute – naglasio je Vučić.

Vučić nije isključio mogućnost da se sastane sa Tačijem, ali je rekao da nema posebnu temu o kojoj bi mogao sa njim da razgovara.

Čeka, rekao je, da vidi šta će prvo reći domaćini tog susreta.Kao problem, naveo je, vidi to što ne može u ovom trenutku da sagleda kakvo je to kompromisno rješenje koje može da bude ponuđeno, a da, kako je rekao, obje strane budu podjednako nezadovoljne.

Za koji dan će o tome razgovarati i sa njemačkom kancelarkom Merkel.

– Dakle, ono što je važno je da se dijalog nastavi da bismo probali da spuštamo tenzije, da jedni druge ne potcjenjujemo, jer tu nema pobjednika, mi moramo da živimo jedni pored drugih u narednih sto godina – rekao je predsjednik Srbije.

A na pitanje da li misli da će biti nekih konkretnih stvari tokom susreta sa Tačijem, Vučić je odgovorio: “Ne mislim”.

“Očekujemo nova povlačenja priznanja Kosova”

Predsjednik Srbije najavio je da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova.

Vučić je novinarima rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju na “odpriznavanju” nezavisnosti Kosova, ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna Kosovo.

– Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo odpriznavanje. Ali, oni to nikada nisu htjeli da prihvate – istakao je Vučić i dodao da Priština smatra da diplomartska akcija Srbije na odpriznavanju “vrijeđa njihovu poziciju nezavisne zemlje”.

Ako to vrijeđa njihovu poziciju, kako onda traže da mi prekinemo ono što oni rade svaki dan, zapitao je Vučić i dodao da ćemo i dalje imati još takvih manjih ili većih uspješnih diplomatskih aktivnosti.

Ponovio je da je Srbija spremna za razgovore, ako Priština ukine takse.

Kada povuku takse Albanci, spremni smo da govorimo o suštinskim stvarima – rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Istakao je da je važno da vidi u kom pravcu o tome razmišljaju i Ričard Grenel i Robert OBrajan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj