ČLANICE G7 OBAVEZALE SE NA ZAJEDNIČKU AKCIJU! Svjetska zdravstvena organizacija: Uprkos visokoj smrtnosti, virus se može obuzdati!

Na globalnom nivou, oko tri četvrtine oboljelih od virusa korona je preminulo, što je daleko više od stope smrtnosti od običnog sezonskog gripa, ali Covid-19 može biti obuzdan, saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je od zemalja da se u bolnicama pripreme za pacijente oboljele od virusa i da osiguraju da su radnici zdravstvenih službi zaštićeni.

On je napomenuo da svjetske zalihe zaštitne opreme, poput maski, rukavica i naočara, moraju biti povećane za oko 40 odsto.

“Nastavljamo sa upućivanjem poziva proizvođačima da hitno povećaju proizvodnju kako bi ispunili potraživanja i garantovali isporuke”, naveo je Ghebreyesus.

Zvaničnik SZO Mike Ryan naglasio je da uvođenje zabrana putovanja i nadzor putnika treba da bude dio strategije zaustavljanja epidemije, ali da to nije dovoljno.

Ghebreyesus je istakao da je razgovarao s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta o Olimpijskim igrama u Tokiju koje treba da počnu u julu i da su se saglasili da će pratiti razvoj situacije.

On je dodao da bi sada bilo prerano donositi bilo kakvu odluku.

G7 predlaže saradnju u borbi protiv koronavirusa

Predstavnici centralnih banaka i ministri finansija G7 saopštili su danas da su spremni da preduzmu odgovarajuće mjere, uključujući i fiskalne gdje je neophodno, kako bi pomogli u odgovoru na korona virus i podržali svjetsku ekonomiju.

U zajedničkoj izjavi poslije hitnog konferencijskog poziva, ministri su rekli da će iskoristiti “sva prikladna politička sredstva” da postignu jak održiv rast i sigurnost protiv rizika širenja koronavirusa, koji izaziva strah od svjetske recesije.

“Imajući u vidu moguće uticaje COVID-19 na svjetski rast, ponovo potvrđujemo odlučnost da ćemo iskoristiti sva politička sredstva kako bismo postigli jak održiv rast i zaštitu protiv rizika”, navodi se u izjavi zemalja G7 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan).

Tržišta su tražila snažan odgovor centralnih banaka koji bi uključivao koordinisano sniženje stopa.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je juče da bi koronavirus, koji je otkriven u Kini, ali koji se do sada proširio na 60 država u Evropi, SAD, Latinskoj Americi i drugim dijelovima Azije, mogao da prouzrokuje pad svjetske ekonomije prvi put nakon međunarodne finansijske krize prije više od jedne decenije.

OECD je smanjila svoje prognoze za globalni rast u 2020. godini za pola procenta, na 2,4 posto, najavljujući da bi ta cifra mogla da padne čak i na 1,5 posto što bi bio najsporiji rast od 2009. godine.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj