KINA PRIZNALA 16 NOVIH PROFESIJA: Među njima tehničar virtuelne stvarnosti, trener vještačke inteligencije, upravljač objedinjenih medija…

Kineska uprava za ljudske resurse priznala je 16 novih profesija, kako bi išla ukorak s ekonomskim i tehnološkim razvojem.

Nove profesije, uglavnom u privrednim granama u razvoju i uslužnim sektorima, uključuju tehničare pametne proizvodnje, industrijske internetske tehničare, tehničare virtuelne stvarnosti, menadžere lanca snabdijevanja, trenere vještačke inteligencije, upravljače objedinjenih medija, respiratorne terapeute… navodi se u zajedničkom saopćenju Ministarstva za ljudske resurse i socijalnu sigurnost i povezanih odjeljenja.

Kako se kineska ekonomija kreće ka kvalitetnom razvoju, u raznim industrijama pojavila su se nova radna mjesta, koja zahtijevaju nove vještine i znanje, prenosi Tanjug Međunarodni kineski radio (CRI).

Oslobađanje novih radnih mjesta može podstaći razvoj srodnih industrija, povećati zaposlenost i ojačati stručno obrazovanje i obuku, kaže se u saopćenju.

Ovo je drugi put da je Kina dodala nove profesije na svoju listu. Kina je u aprilu 2019. godine objavila prvih 13 novih zanimanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj