NEVRIJEME U SAVEZNOJ DRŽAVI TENNESSEE! Tornado u Nashvilleu srušio 40 zgrada i usmrtio devet osoba!

Najmanje devet osoba stradalo je rano jutros kada su dva tornada pogodila Nashville u američkoj saveznoj državi Tennessee, a srušeno je i četrdesetak zgrada.

Vlasti su zamolile ljude da ostanu u zatvorenom prostoru kako se ne bi izlagali opasnosti od srušenih zgrada, isprekidanim dalekovodima i ogromnim slomljenim drvećem.

Škole, sudovi i saobraćaj su zatvoreni, a četiri biračka mjesta pomjerena su samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da počne glasanje u danu poznatom kao “super utorak”.

“Tornado je zahvatio cijelu oblast, puno ljudi je u bolnicama a bilo je i smrtnih slučajeva”, rekao je gradonačelnik Nashvillea John Cooper tokom posjete skloništu za hitne slučajeve.

Portparolkaa Agencije za upravljanje kriznim situacijama u Tennesseeju Maggie Hannan rekla je da je policija potvrdila sedam smrtnih slučajeva.

“Aerodrom John C. Tune pretrpio je značajnu štetu usljed teških vremenskih prilika, nekoliko hangara je uništeno a dalekovodi su propali,” izjavila je portparolka aerodroma i dodala da nema izvještaja o povrijeđenima.

Zbog informacije da je procurio gas prisilno je evakuisana jedna zgrada u Germantownu.

Crveni krst iz Tennesseeja objavio je na svom Twitter nalogu da je otvoreno sklonište u centru grada, na Trgu Neshville Farmers.

Nashville Electric je tvitnuo da su u tornadu oštećene četiri njegove trafostanice zbog čega je oko 44.000 korisnika ostalo bez struje.

Jeff Roberts iz Izborne komisije rekao je rano jutros da se informacije o šteti na biračkim mjestima prikupljaju kako bi birališta bila otvorena za super utorak.

Tennessee je jedna od 14 saveznih američkih država koja će danas glasati za kandidata iz redova demokrata koji će se suprotstaviti Donaldu Trampu, kao republikanskom kandidatu, na predsjedničkim izborima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj