KAKO KORONA VIRUS MIJENJA SVIJET?! Saudijska Arabija zabranila hodočašće u Meku, u Iranu otkazali džumu-namaz!

Saudijska Arabija zabranila je svojim državljanima muslimansko hodočašće u Meku zbog straha od širenja korona virusa.

To je u srijedu objavila državna saudijska novinska agencija, pozivajući se na izvor iz tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova. Nije navedeno koliko će zabrana trajati.

Saudijska Arabija prošle sedmice zatvorila je sveta islamska mjesta za strane hodočasnike zbog korona virusa. Odluka je donesena nakon što su nadležni zdravstveni timovi analizirali stanje u zemlji kad je riječ o korona virusu.

U Saudijsku Arabiju svake godine na umru dođe sedam miliona vjernika, a većina ih dolazi preko aerodroma u Džedi i Medini.

Otkazana džuma-namaz u Iranu

Predsjednik Vijeća za imame Irana Haji Ali Ekberi je izjavio da je otkazan ovosedmični džuma-namaz u džamijama u centralnim dijelovima svih pokrajina u zemlji zbog korona virusa (Covid-19).

Kako je prenijela iranska državna televizija, odluku o otkazivanju sedmične molitve petkom donio je Centar za sprečavanje i kontrolu bolesti Irana u okviru mjera poduzetih u borbi protiv korona virusa.

Ministarstvo zdravlja Irana potvrdilo je u srijedu da su od posljedica zaraze korona virusom u toj zemlji do sada preminule 92 osobe.

U posljednja 24 sata preminulo je 15 osoba, dok je registrovano 586 novooboljelih, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Kianoush Jahanpour.

Trenutno je u Iranu korona virusom zaraženo više od 2.900 osoba. Najveći broj novooboljelih je u provincijama Teheran i Gilan.

Glasnogovornik Ministarstva rekao je kako su 552 pacijenta koja su bila zaražena korona virusom izliječena i otpuštena iz blonica širom Irana.

Veoma visok rizik

Na globalnom nivou, više od 3.000 osoba preminulo je od posljedica zaraze korona virusom, dok je zaraženo više od 89.000.

Svjetska zdravstvena organizacija, koja je ranije proglasila ovu situaciju međunarodnim zdravstvenim alarmom, podigla globalni nivo rizika sa “visok” na “veoma visok”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj