OŠTRA REAKCIJA NA SAOPĆENJE RUSKOG MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA! SDA: Cilj Rusije, koja ohrabruje Dodika, je da drži BiH u blokadi i spriječi njen napredak ka EU i NATO-u!

Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Rusije, u kojem se daje podrška SNSD-ovom  zakonskom prijedlogu o odlasku stranih sudija, pokazuje da Rusija provodi kontradiktornu politiku, čiji je jedini cilj destabilizacija političkih prilika u BiH, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA) BiH. 

Slikovni rezultat za SDA kolegij

– Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH je dejtonska kategorija, ništa manje nego postojanje entiteta i kantona, i ono se ne može uklanjati kroz ultimatume i ucjene. Šta bi bilo kada bismo mi, uime probosanskih snaga, rekli da ne želimo da učestvujemo u radu institucija sve dok se ne ukinu entiteti ili domovi naroda?! Voditi takvu politiku nije u skladu sa Dejtonom i to vrlo dobro znaju u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije – navodi se u saopćenju iz SDA.

Paradoksalno je, dodaje se u saopćenju, da Rusija, s jedne strane, deklarativno tvrdi da je protiv stranog miješanja u unutrašnja stvari BiH, a istovremeno zauzimaju stavove o tekućim pitanjima u BiH, podržavajući konstantno antidejtonske zahtjeve i ultimatume iz entiteta RS.

– Upravo takva pozicija Rusije predstavlja glavnu smetnju postizanju stabilnosti i kompromisa u BiH. Jer svako ovakvo saopćenje i slični potezi ohrabruju Milorada Dodika da nastavi sa svojom politikom ultimatuma i blokada. Imajući u vidu krajnje efekte takve Dodikove politike, očigledno je da je cilj Moskve, koja ga ohrabruje, da BiH drži u blokadi i spriječi je da napreduje ka članstvu u EU i NATO savezu – potcrtali su iz ove stranke.

Dalje dodaju da Ruska Federacija je decenijama davala konstruktivan doprinos kroz Vijeće sigurnosti i PIC, dajući podršku formiranju i radu Haškog tribunala i korištenju bonskih ovlasti, ali očigledno je da se ta politika promijenila i da je sada cilj destabilizirati stanje u BiH i šire, kako bi takvim stanjem mogla trgovati u široj slici geopolitičkih odnosa.

– Imajući u vidu da je ovo uplitanje Rusije neskriveno i direktno, ovo je vrlo jasna poruka i našim partnerima, prije svega u Washingtonu, ali i u Briselu, da ne smiju dopustiti da Moskva preko lokalnih anti-evropskih i anti-NATO stranaka narušava strateške interese regiona: stabilnost i napredak ka NATO-u i EU – naveli su iz SDA.

Iz Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije ranije je saopćeno da “narodi u Bosni i Hercegovini treba sami da rješavaju aktuelna pitanja u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez ikakvih uticaja i nametanja sa strane”.

U saopćenju se navodi da su “uporedo sa očiglednim deficitom povjerenja između predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata, u BiH odnosi ponovo zaoštreni usljed nesuglasica zbog realizacije ključnih reformi u oblasti pravosuđa”.

Ističu da su “predložene izmjene u formiranju Ustavnog suda BiH u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom” i pravnim prioritetima koje su usaglasili sami građani BiH.

– Računamo da će sve vodeće političke snage u BiH sa svoje strane doprinijeti donošenju ove zakonodavne inicijative, usmjerene na učvršćivanje integriteta i demokratskog potencijala BiH – dodaje se u saopćenju.

Rusija apeluje da se strani partneri uzdrže od procjena koje doprinose daljem komplikovanju situacije u Bosni i Hercegovini, napominju iz tog ministarstva.

Moskva poziva međunarodne predstavnike u BiH, uključujući delegaciju EU i Misiju OSCE-a, da se u radu rukovode svojim mandatom i strategijom lokalne odgovornosti za ono što se dešava u zemlji, utvrđenom od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira.

– Nadamo se da će svi strani partneri koji su zainteresovani za održivu stabilizaciju u BiH doprinijeti povezivanju strana u BiH i proširenju konstruktivnog plana, uzdržavajući se od loših procjena, koje samo otežavaju situaciju – navode iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova i naglašavaju da se “Rusija dosljedno zalaže za nastavak dijaloga u BiH na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj