Tramp razgovarao sa šefom talibana: “Bio je to dug i dobar razgovor”

Američki predsjednik Donald Tramp danas je telefonski razgovarao s političkim šefom talibana Abdulom Ganijom Baradarom i rekao da je to bio “dug i dobar razgovor”, nekoliko dana nakon potpisivanja povijesnog sporazuma koji bi trebao rezultirati povlačenjem američkih postrojbi iz Afganistana.

Slikovni rezultat za Trump razgovarao sa šefom talibana

Taj razgovor Trampa i mule Ganija Baradara odvijao se dok su pobunjenici nastavili ofenzivu protiv afganistanskih snaga.

Na pitanje radi li se prvom razgovoru s Baradarom, glavnim pregovaračem procesa u Dohi, Tramp se odbio izjasniti.

Pohvalio se dobrim odnosom s talibanskim čelnikom

“Moj odnos s mulom je jako dobar. Oni žele okončanje nasilja”, rekao je.

“Mislim da svi imamo zajednički interes”, nadovezao se i ponovno izrazio zadovoljstvo sporazumom zaključenim u Dohi.

“Ondje smo 20 godina. Drugi predsjednici su pokušali, ali nisu postigli takav dogovor”, dodao je.

U razgovoru s Trampom, Baradar je od njega tražio da nikome ne dopusti poduzimati mjere protivne sporazumu.

Amerikanci će se kroz 14 mjeseci povući iz Afganistana?

Prema sporazumu iz Dohe, Amerikanci i njihovi saveznici obvezuju se povući sve svoje postrojbe iz Afganistana kroz 14 mjeseci, a pobunjenici između ostalog na poštovanje sporazuma i početak razgovora s Kabulom o uspostavi trajnog mira.

Talibani su jučer najavili prekid djelomičnog primirja uvedenog 22. veljače te nastavak ofenzive protiv afganistanskih snaga sigurnosti, dva dana nakon potpisivanja sporazuma. Kazali su da neće pregovarati s afganistanskom vladom sve dok 5000 njihovih ljudi ne bude pušteno iz zatvora.

Sporazumom koji su potpisali u subotu u Kataru SAD i talibani obvezuju se raditi na oslobađanju boraca i političkih zatvorenika u sklopu mjera o izgradnji povjerenja.

Predviđeno je oslobađanje 5000 talibanskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje zarobljenih 1000 pripadnika lojalnih afganistanskoj vladi.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj