ISTRAGA OBUHVATA I AMERIČKO VOJNO I OBAVJEŠTAJNO OSOBLJE! Sud u Haagu dozvolio istragu o zločinima u Afganistanu

Apelacione sudije Međunarodnog krivičnog suda u Haagu dali su tužiocima zeleno svjetlo za otvaranje istrage protiv talibana, afganistanskih snaga i američkog vojnog i obavještajnog osoblja za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, javlja AP.

Sud je prihvatio žalbu tužilaca na odbijanje zahtjeva tužiteljice Fatoe Bensoude od strane pretresnog vijeća u aprilu prošle godine da otvori istragu o zločinima u tajnim zatvorima u Afganistanu, prenosi Beta.

Sudije za pretres prošle godine su priznale da su u Afganistanu počinjeni zločini, ali su odbili da se otvori istraga rekavši da to neće biti u interesu pravde, jer bi osude bile malo vjerovatne zbog potencijalnog nedostatka saradnje.

Ta odluka izazvala je žestoke kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su navele da se zanemaruje postizanje pravde za žrtve u Afganistanu i nagrađuju države koje su odbile da sarađuju sa sudom u Haagu.

Izvještaj Ujedinjenih naroda objavljen u februaru navodi da je Afganistan dostigao sumorni rekord od 100.000 civila ubijenih ili povrijeđenih u posljednjih deset godina otkako je svjetska organizacija počela dokumentirati podatke o žrtvama rata koji bjesni već 18 godina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj