Krali su bagere po Njemačkoj, GPS ih pronašao u – Hrvatskoj!

Skupina kriminalaca po cijeloj Njemačkoj krala je građevinske strojeve, a potom ih dopremala preko Slovenije u Hrvatsku odakle su prodavani po cijelom svijetu, piše DW.

Daniel Kasap/Pixsell

Detektiv Hagen Stamm iz privatne detektivske agencije Incognito za novine Märkische Allgemeine otkrio je kako su u potpunosti razjasnili puteve djelovanja bande.

Kriminalce su otkrili uz pomoć GPS-a kojim su zaštićeni brojni građevinski strojevi. Kriminalci su znali za te zaštite te su ih uklanjali, ali neki strojevi imali su nekoliko GPS odašiljača. Signal s četiri vozila otkriven je nedavno u Hrvatskoj, piše DW.

Banda je djelovala iz južne Njemačke. Na ime neke poznate tvrtke mobilnim telefonom iznajmljivali su građevinske strojeve ili ih krali. Ako su ih krali, najčešće su to radili subotom u noći, a ako su ih iznajmljivali, imali su puno više vremena za pripremu cijele transakcije.

Šteta koju je banda napravila utajama i krađama po navodima agencije Incognito iznosi tri do pet milijuna eura. Radilo se o deset bagera i mnoštvu drugih građevinskih strojeva. Ukupno su slične skupine kriminalaca, po navodima ove agencije, u Njemačkoj prouzročile štetu od oko 50 milijuna eura, piše Märkische Allgemeine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj