NAKON PRVOG KRUGA PREGOVORA! Barnier: Ozbiljna razilaženja EU-a i Britanije!

Prvi krug pregovora o budućim odnosima Velike Britanije i Evropske unije pokazao je “vrlo ozbiljna razilaženja” u četiri područja, izjavio je u Briselu glavni evropski pregovarač Michel Barnier.

“Da budem potpuno iskren, ima mnogo razilaženja, ozbiljnih razilaženja”, kazao je Barnier na konferenciji za novinare nakon prvog kruga pregovora o budućim odnosima koji su vođeni protekla četiri dana u Briselu.

Sljedeći krug pregovora bit će za dvije sedmice u Londonu, prenosi Hina.

Barnier je nabrojao četiri najvažnija područja razilaženja. Prvo je pitanje ravnopravnih uvjeta na tržištu na kojem nijedna strana ne bi imala neopravdanu prednost u odnosu na drugu.

Velika Britanija ne želi se formalno obavezati da se dugoročno neće udaljavati od evropskih standarda i pravila koja omogućuju ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Istovremeno, britanska vlada u smjernicama za pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama nudi Washingtonu ravnopravne uvjete “level playing field”, što je sintagma koja će sigurno obilježiti pregovore o budućim odnosima kao što je izraz  “backstop” (garancija da neće biti tvrde granice na irskom otoku) obilježio pregovore o razdruživanju.

Drugo područje razilaženja jest pravosudna i policijska saradnja u krivičnim stvarima, jer se Velika Britanija ne želi obavezati da će slijediti Evropsku konvenciju za ljudska prava.

Treća tačka razilaženja jest u tome što Velika Britanija želi niz odvojenih sektorskih sporazuma, dok EU želi jedan sveobuhvatan sporazum, po kojem bi Sud EU-a bio nadležan za tumačenje mogućih sporova.

Četvrto je područje ribarstvo – Velika Britanija ne želi da to bude dio sporazuma o trgovini i saradnji nego odvojeni sporazum.

“Iako ova razilaženja nisu iznenađenje, ona su velika i, unatoč tome, vjerujem da možemo postići dobar sporazum”, rekao je Barnier.

Velika Britanija napustila je EU 31. januara, a do kraja ove godine traje prelazno razdoblje, u kojem britanska strana nastavlja poštivati sva evropska pravila kao da je i dalje članica.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj