NAŠA I RUSKA VIZIJA ZAPADNOG BALKANA SE RAZLIKUJU! SAD ponovo upozorile Srbiju zbog kupovine ruskog oružja!

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji ponovila je u četvrtak da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da “odustane od transakcija sa Moskvom koje mogu da izazovu sankcije”.

Ruski protivvazdušni sistem "Pancir"

“Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima”, navodi se u odgovoru Ambasade za RSE.

U njemu se dodaje da Sjedinjene Države i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana, te da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji.

“Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spriječi rješavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spriječi zemlje Zapadnog Balkana da slijede svoju, nezavisnu orijentaciju”, ističe se u odgovoru Ambasade.

Šest ‘Pancira S1’ stiglo u Srbiju

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, potvrdio je 4. marta da je četvrtom isporukom dijelova ruskog protivvazdušnog (PVO) sistema “Pancir” dan ranije, raketni sistem koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran.

“Mi smo kompletirali naš sistem ‘Pancir S1’ i ni od koga to nismo krili, kao što znate. Transparentno smo to rekli i onima koji se tome ne raduju”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Artiljerijsko-raketni PVO sistem “Pancir S1” namijenjen je za odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike. Srbija je od Rusije kupila jednu bateriju, koja se sastoji od šest sistema.

Sistemi su u Srbiju iz Rusije dopremljeni u četiri navrata – prva dva sistema su dopremljena 22. februara, a ostali u roku od deset dana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj