ORBAN SE BAŠ POTRUDIO OKO VUČIĆA! Za rođendan mu poklonio dionice za finansiranje izgradnje tunela ispod Budima, koje je svojevremeno kupio Miloš Obrenović!

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas slavi 50. rođendan, dobio je od mađarskog premijera Viktora Orbana nesvakidašnji poklon – dionice za finansiranje izgradnje tunela ispod Budima, koje je svojevremeno kupio Miloš Obrenović.

Slikovni rezultat za orban vučić

Uramljeni poklon u zgradi Predsjedništva Vučiću je uručio mađarski ambasador u Beogradu Atila Pinter.

Orban i Vučić u više navrata naglašavali su da su prethodnih godina, učvršćujući veze između dva naroda, koji su možda i najbolji u zajedničkoj historiji, razvili i lično prijateljstvo. Ovaj gest mađarskog premijera to samo potvrđuje.

Izgradnja tunela koji prolazi ispod brda u Budimu, na kojem se nalazi tvrđava, bila je ideja grofa Ištvana Sačenjija, početkom pedesetih godina 19. vijeka. Projekat su uradili Vilijam Tierni Klark i Adam Klark. Zbog prepreka koje su poticale od gradske uprave, a potom i zbog revolucije 1848. godine, izgradnja je počela tek 1852.

Za finansiranje radova bivši palatin Jožef Irmenj ustanovio je Društvo za izgradnju tunela koje je izdalo dionice. Nakon poraza u borbi za slobodu interesovanje za ove dionice je bilo veliko, a učešće u izgradnji istaknuti pripadnici mađarske aristokratije smatrali su svojom moralnom obavezom. Činjenica da se ovoj akciji pridružio i srpski knez Miloš Obrenović potvrđuje da je na kupovinu dionica i on gledao kao na veoma bitnu stvar i ujedno kao na prijateljski gest prema Mađarima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj