PRVI SLUČAJ KORONA VIRUSA U BiH! Zaražene dvije osobe u Banjoj Luci

U bh. entitetu Republika Srpska potvrđen je prvi slučaja osobe zaražene novim virusom korona (COVID-2019), što je ujedno i prvi slučaj zaraze ovim virusom na teritoriji države Bosne i Hercegovine.

Slikovni rezultat za Banjaluka: Dvije osobe zaražene korona virusom, otac i dijete

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić na press konferenciji u Instititu za javno zdravstvo u Banjoj Luci kazao je da se radi o Banjalučaninu sredoviječne dobi koji radi u Italiji, a u Banja Luku se vratio krajem prošlog mjeseca.

Pozitivno na koronavirus je i njegovo dijete, koje pohađa OŠ “Branko Ćopić“, dok su supruga i sve ostale osobe sa kojima je kontaktirao negativne.

Pacijent je odmah izolovan i u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a i njegovo stanje je dobro, nema tegoba.

– Osoba se dobro osjeća kao što je slučaj u većini slučajeva i nema sipmotma koji prate samo oboljenje – rekao je ministar.

– Potrebno je da se prozrače sve prostorije i preduzmu mjere, a svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim djetetom, da dovedu svoju djecu da bismo ih testirali. Bit ćemo na usluzi građanima – dodao Šeranić.

Preventimo testiramo vijelo odjeljenje

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je danas u Banjoj Luci kako se vrši preventivno testiranje odjeljenja djeteta zaraženog koronavirusom i kako će se nastava u ostalim školama odvijati nesmetano.

“Preventivno testiramo učenike i nastavnika. Apelujemo na sve da nam ne odgovara dizanje panike. Važno je da raspolažemo zvaničnim podacima. Ostale škole u RS-u odvijaju nesmetano nastavu”, kazala je Trivić.

Navodi kako je Ministarstvo prosvjete i kulture uputilo urgencije prema svim školama da koriste preventivne mjere kada je riječ o širenju virusa.

“Ministarstvo apeluje da u ovom momentu nema razloga da se širi panika. Riječ je o jednom utvrđenom slučaju. Redovno će se odvijati nastava”, rekla je ministria Trivić.

Što se tiče djeteta, radi se o dječaku, učeniku osmog razreda spomenute škole. Svi njegovi drugari iz razreda danas će biti testirani, a škola će biti dezinfikovana i neće raditi do kraja ove sedmice, a u ponedjeljak će se procijeniti daljnje mjere. Porodica i rodbina zaraženih su testirani, ali su oni bili negativni.

Bez panike

Svi nadležni apeluju na građane da ne paniče, te uvjeravaju da se preduzimaju sve neophodne mjere.

Ministar Šeranić je poručio da ovo nije ništa neočekivano, a s obzirom na pojavu korone u Italiji i činjenicu da je ova zemlja veliki vanjsko-trgovinski partner BiH.

– Možemo očekivati još slučajeva – kazao je ministar.

Dodao je da su stručni ljudi uključeni u cijeli proces.

– Spremno smo sve dočekali, idemo u realizaciju drugih mjera. Traže se svi oni koji su potencijalno zaraženi i provjeravaju se njihovi kontaki. Supruga prvog pacijenta je negativna, kao i drugi kontakti koji su bili s njim, osim djeteta – dodao je Šeranić i podvukao da svi treba da budu odgovorni i ako se nekome preporuči kućna izolacija, da se to poštuje.

V.d. direktora Insituta za zaštitu zdravlja RS-a Branislav Zeljković je istakao da se građani ne moraju samoinicijativno javljati u zdavstvene ustanove, a svi koji imaju historiju putovanja u kritične zemlje, da se jave telefonski u nadležne službe, kako bi se preduzimale adekvatne mjere.

– Klinička slika prvih pacijenata je blaga i nema mjesta panici niti da se reaguje na buran način – kazao je Zeljković.

Generalni direktor UKC RS-a Vlado Đajić je istakao da su nadležni u RS-u ovo spremno dočekali.

– Znamo šta ćemo sa pacijentima, rodbinom, i građani ne treba da brinu. Imamo plan da izađemo nakraj sa ovim problemom. Imamo više od 50 kreveta spremnih za karantin, a pripremili smo dio Kinike za infektivne bolesti za zaražene i jednu sobu za teške pacijente – kazao je Đajić.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je istakao da je gradski vanredni štab prošle sedmice uveo dnevno praćenje, očekujući da bi se stanje iz svijeta moglo preliti na ovaj teren.

– Danas će Dom zdravlja Banja Luka napraviti prve preventivne preglede đaka. Dječak je osmi razred i sva djeca su vraćena kući. Nastave neće biti u ova dva dana. U ponedjeljak ćemo dalje procijeniti. Nema simptoma u ovom momentu, ali radi preventive moramo sve sprovesti. Vrši se dezinfekcija škole, a procijenit ćemo i dezinfekciju drugih objekata u skladu sa tim gdje je osoba bila i gdje se kretala. Pojačat ćemo i higijenske mjere u gradu, a kontrolni organi imaju zadatak da dodatno provjeravaju mjesta većih okupljanja i da dodatno provode higijenske mjere – rekao je Radojičić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj