REZULTAT ŠESTOSATNOG SASTANKA! Turska i Rusija dogovorile primirje u Idlibu, stupa na snagu u ponoć!

Na području linije kontakta u zoni deeskalacije u sirijskom Idlibu od ponoći 6. marta 2020. godine bit će zaustavljene sve vojne aktivnosti, usaglašeno je danas u Moskvi na sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i Rusije Vladimira Putina. 

Slikovni rezultat za putin erdogan meeting

Erdogan je nakon sastanka rekao da, uprkos tome, Turska zadržava pravo da odgovori na bilo koji napad koji je uperen protiv pripadnika njene vojske. Istovremeno, Erdogan je kazao da je Turska u sirijski Idlib poslala dodatne snage, ali da je to urađeno uz saglasnost Ruske Federacije.

Turski predsjednik je takođe naveo i da će Turska i Rusija nastaviti da rade po princicpu poštovanja teritorijalne cjelovitosti Sirije uz strogo pridržavanje sporazuma iz Sočija.

Inače, Putin i Erdogan su u četiri oka razgovarali tri sata, nakon čega su se sastanku pridružili i ostali članovi delegacija, te je sastanak u širem sastavu trajao dodatna tri sata.

Ministri vanjskih poslova upoznali javnost sa pojedinostima dogovora

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja Mevlut Cavusoglu i Sergej Lavrov su nakon sastanka saopćili detalje dogovora najavivši formiranje sigurnosnog koridora u zoni deeskalacije u Idlibu. 

“Na području linije kontakta u zoni deeskalacije u Idlibu od ponoći 6. marta 2020. godine biće zaustavljene sve vojne aktivnosti”, rekao je turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu. 

On je dodao da će biti uspostavljen sigurnosni koridor na dubini od po šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4 u Siriji.  Oružane snage Turske i Rusije će na dijelu autoceste M4 provoditi zajedničke patrole.  Obje zemlje ostaju privržene poštivanju teritorijalnog integriteta Sirije. 

Turska i Rusija su potvrdile odlučnost za nastavak borbe protiv svih terorističkih grupa koje kao takve definiše Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.  Ove zemlje će takođe nastaviti i intenzivirati aktivnosti na pružanju humanitarne pomoći te osiguravanju dobrovoljnog održivog povratka.

Lavrov je rekao i da su se dvije zemlje dogovorile da 15. marta počnu zajedničko patroliranje duž puta M-4 B. Taj put povezuje Latakiju i Halep.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednika dviju zemalja poslije njihovog šestosatnog razgovora o situaciji u Idlibu u Siriji.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj