U ČETIRI OKA! Sastanak Erdogana i Putina u Moskvi, nakon uvodnih riječi pred medijima, zatvoren za javnost!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi sa ciljem da pronađu rješenje situacije u sirijskom Idlibu.

Erdogan na sastanku s Putinom: Odluke koje donesemo će rasteretiti region i našu zemlju

Nismo znali da su tamo turski vojnici

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na početku sastanka izrazio saučešće turskom kolegi povodom pogibije turskih vojnika u Siriji.

“Izražavam sućut zbog pogibije turskih vojnika u u Siriji. Gubljenje ljudskih života uvijek je velika tragedija. Nažalost, niko, uključujući i sirijske vojne zvaničnike, nije znao lokaciju na kojoj su se turski vojnici nalazili”, kazao je Putin.

Predsjednik Rusije je priznao da je situacije u Idlibu toliko eskalirala da zahtijeva direktan razgovor dva lidera. On je dodao da Rusija izuzetno cijeni što ima dobre odnose sa Turskom, ali da je sada nastao trenutak da se razgovara o cjelokupnoj situaciji kako se ništa od toga ne bi ponovilo, i kako se rusko-turski odnosi ne bi razrušili.

„Kao i uvijek, imamo o čemu da popričamo, a situacija u Idlibu za zaoštrila do te mjere, da to iziskuje naš lični i direktni razgovor“, naglasio je Putin.

Takođe je naveo i da će prvenstveno sa Erdoganom razgovarati u četiri oka, nakon čega će se pregovorima priključiti i ostatak delegacije.

“Sirijska vojska je pretrpjela veoma ozbiljne gubitke. Zato je važno da nastavimo sastanke i razgovaramo o svim dešavanjima u Siriji kako se takva dešavanja ne bi ponovila i kako ne bi bili ugroženi tursko-ruski odnosi”, poručio je Putin u dijelu sastanka s Erdoganom koji je bio otvoren i za predstavnike medija. Sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata.

Odluke koje donesemo će rasteretiti region i našu zemlju

Sa druge strane, Erdogan je u otvorenom dijelu sastanka rekao da je glavni zadatak ovog susreta da se nastavi razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Turske, te je izrazio uverenje da će u tome i uspjeti.

Takođe je rekao i da je siguran da će pregovori sa Putinom rezultirati rješavanjem situacije u Idlibu.

„Neosporno je da ovaj susret po pitanju Idliba ima ogroman značaj. Situacija u toj sirijskoj provinciji je zaista napeta, zbog čega je cijeli svijet danas upro oči u Moskvu. Smatram da će svi koraci koji budu utvrđeni ovde zasigurno olakšati situaciju“, naveo je Erdogan u Kremlju.

“Odluke koje ćemo donijeti i koraci koje ćemo danas ovdje napraviti će rasteretiti i regiju i zemlju”, kazao je Erdogan.

Ističući kako su tursko-ruski odnosi na najvišem nivou, posebno u oblasti vojne industrije i trgovine, Erdogan je kazao da dvije strane rade na dodatnom unapređenju tih odnosa.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj