TO JE TEK POČETAK: London potrošio pet milijardi eura samo na planiranje Brexita

Britanska vlada potrošila je barem 4,4 milijarda funti (5,08 milijarda eura) poreznih obveznika na pripreme za napuštanje Europske unije, objavio je u petak revizorski ured u prvim detaljnim prognozama troškova Brexita.

Državni ured za reviziju (NAO) naveo je u izvješću kako je novac u najvećoj mjeri potrošen na troškove službenika, izgradnju nove infrastrukture te plaćanje vanjskih savjetodavnih usluga, prenosi Hina.

Za osoblje je potrošeno 1,9 milijarda funti (2,19 milijarda eura), za nove sustave i infrastrukturu 1,5 milijarda funti (1,73 milijarda eura), a za vanjska savjetovanja 288 milijuna funti (332 milijuna eura).

Na vrhuncu procesa Brexita, kada je izgledalo da bi Velika Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora prošlog listopada, na Brexitu je radilo ne manje od 22.000 vladinih dužnosnika.

“Ovo izvješće prvi puta donosi jasnu sliku o tome koliko je vlada potrošila i na što je potrošen novac”, rekao je šef NAO-a Gareth Davies.

Troškovi možda i viši

Velika Britanija je napustila Uniju 31. siječnja, u najvećem geopolitičkom prevratu zadnjih desetljeća, kojim je okrenula leđa 47-godišnjem članstvu u EU.

Zbog toga se, među ostalim, morala provesti obuka carinskih službenika te zaposliti više ljudi za pregovore o trgovinskim sporazumima.

Više od pola novca potrošili su Ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja, Ministarstvo unutarnjih poslova te Carinska uprava i Porezna uprava.

NAO je naglasio da se radi o najnižoj procjeni te da bi troškovi mogli biti puno viši.

Dogovoreno prijelazno razdoblje između EU-a i Velike Britanije traje do kraja ove godine, do kada se pravila EU-a primjenjuju i dalje, kako bi omogućila Londonu i Bruxellesu da pokušaju doći do dogovora o budućim odnosima nakon Brexita.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj