ZA BORBU PROTIV ‘KINESKOG VIRUSA’! Tramp: ‘Potpisao sam Zakon o odbrambenoj proizvodnji’

Američki predsjednik Donald Tramp u srijedu je rekao da će se pozvati na zakon iz vremena Korejskog rata kako bi mogao koristiti ovlasti predviđene tom mjerom u borbi protiv ‘kineskog virusa’

Slikovni rezultat za trump sign defence military bil corona virus

“Potpisao sam Zakon o odbrambenoj proizvodnji za borbu protiv kineskog virusa samo ukoliko se budemo morali pozvati na njega u najgorem scenariju u budućnosti. Nadam se da neće biti potrebe, ali svi smo mi u ovome zajedno”, napisao je Tramp na Twitteru.

Ista poruka objavljena je i na njegovoj Facebook stranici:

Takozvani „Defense Production Act“ uveden tokom Korejskog rata 1950. godine, vladi daje ovlasti nad privatnim firmama da ih, primjerice, primora da proizvodi određene proizvode.

Time se američkoj vladi omogućava ubrzavanje proizvodnje maski, respiratora i druge potrebne opreme, prenosi Reuters.

– To je samo u slučaju da će nam to trebati – rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući, poručivši kako će SAD „pobijediti nevidljivog neprijatelja“.

Na konferenciji se predstavio kao „predsjednik u vremenu rata“, prenosi agencija France Presse.

Ovo što vodimo je rat, to je vrlo, vrlo teška situacija – kazao je američki predsjednik.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] Da cijelu situaciju sa korona virusom smatra ‘ratnom’ potvrdio je i američki predsjednik Donald Tramp, gdje se 18. 3. 2020. godine na konferenciji predstavio kao „predsjednik u vremenu rata“, prenosi agencija France Presse. „Ovo što vodimo je rat, to je vrlo, vrlo teška situacija“, kazao je američki predsjednik, obavještavajući javnost da je potpisao ‘Zakon o odbrambenoj proizvodnji’, na koji će se pozvati prilikom borbe protiv ‘kineskog virusa’. […]

Komentiraj