KANTON 10 ZABRANIO ULAZAK ‘DRŽAVLJANIMA BiH’? Džaferović: To je protivustavno, snosit će odgovornost!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oštro je odbacio nove zapovijedi Kantonalnog stožera civilne zaštite Kantona 10 u kojima se, uz ostalo, zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona.

“Protivustavno je u bilo kojoj situaciji postavljati bilo kakve punktove i vršiti kontrole na međuentitetskim ili međukantonalnim linijama. Također je protivustavno zabranjivati ulazak građana BiH u neki entitet ili kanton. Ta odluka se mora odmah povući ili će oni koji su je donijeli snositi odgovornost”, kazao je Džaferović večeras u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Bosnu i Hercegovinu danas su alarmirale nove naredbe donesene u Kantonalnom štabu civilne zaštite Kantona 10, koje su, kako oni navode, “usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) na području Hercegbosanske županije”.

Na stranici Vlade ovog kantona istaknuto je kako se “zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije”(?!).

Novalić: Naredba Kriznog štaba u Livnu je napad na ustavni poredak

Federalni premijer Fadil Novalić ocijenio je naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 o zabrani građanima BiH da ulaze ili prolaze kroz taj kanton kao napad na ustavni poredak.Ogorčen ovakvom odlukom, Novalić je najavio da će zatražiti reakciju tužilaštva.

“Svjedoci smo da situacija izazvana koronavirusom stvara panična, a ne racionalna rješenja. Tako je i Štab Civilne zaštite Kantona 10 donio takozvanu naredbu, zabranivši građanima Bosne i Hercegovine da ulaze ili prolaze kroz Kanton 10. Ovu odluku smatram napadom na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine”, poručio je Novalić.

Federalni premijer dodao je i kako će ujutro ovu takozvanu naredbu proslijediti tužilaštvu da je procesuira.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj