FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom!

Ključni dokazi koje je FBI koristio kako bi opravdao špijuniranje osoblja angažovanog na Trumpovoj kampanji iz 2016. godine, temeljeni su dijelom na ruskim dezinformacijama, otkrila su u petak dva visokorangirana senatora pozivajući se na nova deklasificirana izvješća generalnog inspektora, piše The Wall Street Journal.

Senatori Charles E. Grassley i Ron Johnson, obojica predsjedatelji odbora i vrhovni istražitelji, rekli su da s obzirom na to da je ‘Steeleove dosijee’ financirala Demokratska stranka i kampanja Hillary Clinton, to znači da su Demokratska partija i Clintonova odgovorne za širenje ruskih dezinformacija, što je zemlju gurnulo u proces političke destabilizacije u toku posljednje tri godine.

Premda je i raniji rad bivšeg britanskog špijuna Christophera Steelea dugo pratio glas da se koristi ruskim dezinformacijama, posljednja otkrića su prva službena potvrda, a dolaze iz vjerodostojnog izvještaja generalnog inspektora Ministarstva pravde Michaela E. Horowitza o propustima FBI-a, navodi The Washington Times.

Podaci su sadržani u nekoliko fusnota u izvještaju, koje su uređene i objavljene u javnom priopćenju prošlog petka.

“Ove fusnote potvrđuju da smo te 2016. bili svjedoci izravne ruske dezinformacijske kampanje, a postojale su veze između ruske obavještajne službe i predsjedničke kampanje Hillary Clinton, a ne Donalda Trampa”, izjavili su g. Grassley i gospodin Johnson.

Fusnota 350 kaže da su izvještaji gospodina Steelea o aktivnostima bivšeg Trampovog ličnog odvjetnika Michaela Cohena bili “dio ruske dezinformacijske kampanje za omalovažavanje američkih vanjskih odnosa.” U fusnoti se također kaže da su informacije o putu gospodina Trampa iz 2013. u Moskvu krivotvorile ruske obavještajne službe, a zatim ubacile u američki politički narativ.

Glasnogovornica FBI-a odbila je komentirati ove navode iz istrage.

FBI se u svom zahtjevu za tajnim nalogom prema Zakonu o nadzoru stranih obavještajnih službi oslanjao na dosije Steelea kako bi špijunirao Cartera Pagea, Trampovog savjetnika za kampanju.

Gospodin Steele radio je za Fusion GPS, koju je plaćala kampanja Hillary Clinton i Demokratski nacionalni odbor kako bi prikupljali ‘prljavi veš’ o Donaldu Trampu. FBI je saznao da je jedan od izvora g. Steelea bio povezan s ruskom obavještajnom službom, ali uprkos tome FBI ‘nije uspio’ obavijestiti o tome tajni sud koji nadgleda FISA-u kada je zatražio dozvolu da špijunira gospodina Page.

Gospodin Tramp, bijesan zbog istrage FBI-a, otpustio je tadašnjeg direktora Jamesa Comeyja u proljeće 2017., potičući Ministarstvo pravosuđa da imenuje posebnog odvjetnika koji će istražiti cijeli slučaj. Specijalni savjetnik nije našao zavjeru između Trampove kampanje i Rusije, ali je naveo da je g. Tramp navodno pokušao ometati istragu.

G. Johnson i g. Grassley rekli su da je FBI znao da ima kontradiktorne i nepouzdane dokaze, ali je ipak sudjelovao u “slijepoj potjeri” za predsjednikom.

“Da je vodstvo FBI-a poslušalo brojna upozorenja o ruskim dezinformacijama, obratilo pažnju na oštre kontradikcije u grupi dokaza i slijedilo dugogodišnje postupke kako bi se osigurala tačnost, bilo bi bolje. Građanske slobode Cartera Page-a ne bi bile uništene, dolari poreznih obveznika ne bi bili izgubljeni, zemlja ne bi bila podijeljena, a reputacija FBI-a ne bi bila narušena “, rekli su senatori.

Glavni državni odvjetnik William P. Barr prošle godine je prisluškivao američkog odvjetnika Johna Durhama kako bi pregledao podrijetlo ruske istrage i jesu li počinjeni zločini. Gospodin Barr rekao je u četvrtak da je istraga otkrila “zabrinjavajuće” dokaze o mogućim zloupotrebama, sugerirajući da bi moglo doći do kaznenog progona.

“Moje vlastito mišljenje je da dokazi pokazuju da se ne bavimo samo greškama ili neispravnošću”, rekao je u intervjuu za Fox News. “Ovdje je bilo nešto daleko zabrinjavajuće. Doći ćemo do dna toga. A ako su ljudi prekršili zakon i mi to utvrdimo dokazima, oni će biti procesuirani. “

Za FBI-ovog odvjetnika uključenog u prijave za potjernicu navodi se da je pod kaznenom istragom zbog promjene e-pošte koja se odnosi na zahtjev za obnovu naloga. Kevin Clinesmith promijenio je dokument koji je dostavljen Sudu FISA-e kako bi izgledalo da gospodin Page ne radi za CIA-u, iako u stvari radi.

Prošlog mjeseca gospodin Horowitz objavio je širi pregled FBI-ovih aplikacija za FISA, otkrivši još više nedostataka. Gospodin Horowitz otkrio je u prosjeku 20 pogrešaka u 29 aplikacija koje je pregledao. Pogrešni koraci uključuju nedostatak dokumentacije za optužbe podnesene u zahtjevu naloga, rekao je tada.

Bisera Turković i miješanje u američke izbore 2016. godine

Međutim, za naše prilike veoma je zanimljivo istražiti da li je odjek ovih ruskih dezinformacija pronašao plodno tlo u Bosni i Hercegovini, odnosno među njenim državnim predstavnicima i institucijama. Pogledamo li nakratko dešavanja u 2016. godini vidjet ćemo da su pojedinci zloupotrebljavali državne institucije i funkcije te se direktno miješali u američke predsjedničke izbore, otvoreno blateći neke kandidate i sugerirajući Bošnjacima za koga da glasaju 2016. godine.

Među njima se posebno ističe ime aktuelne ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja se kao zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova BiH otvoreno stavila u službu širenja antikampanje protiv predsjedničkog kandidata Donalda Trampa te 2016. godine, što je kako je potvrđeno u SAD-u, bio dio ruske strategije za potkopavanje ugleda i vanjske politike SAD-a. U jednoj od svojih izjava za medije kazala je da ‘Bosanci u SAD-u trebaju glasati za Hillary Clinton, a ne za Donalda Trampa, kandidata sa egom faraona’. Na ovaj način je iskoristila svoju poziciju i zloupotrijebila državu BiH stavljajući se u funkciju kampanje jednog od kandidata, što je najgore, kandidata koji je izgubio izbore. Na takav način je odala utisak da je to zvanični stav države BiH ili stranke SDA, što nikako nije dobra praksa i smatra se štetnom u sferi diplomatskih odnosa. Na kraju, zloupotrijebljena je i bošnjačka zajednica u SAD-u, koja bi mogla biti na udaru zbog ličnih aranžmana Bisere Turković.

Ovaj skandalozni potez očigledno nije bio analiziran kada je Turkovićeva dobila zeleno svjetlo da dođe na čelo Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali se moglo osjetiti kako američka zainteresovanost za BiH, a može se kazati i podrška dominantnim bošnjačkim političkim faktorima opada u proteklih nekoliko godina i da sve više u BiH jača destruktivni ruski utjecaj, kojem su vrata otvorena obaranjem ‘aprilskog paketa ustavnih amandmana’, u čemu je ponovo veliku ulogu imala Bisera Turković, koja je tada zdušno podržavala politiku Harisa Silajdžića. Pored toga, aktuelni ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, te 2006. godine je svoj medij ‘Dnevni avaz’ stavio u funkciju širenja kampanje za obaranje ‘aprilskog paketa’, stavljajući se tako na stranu onih snaga koje su otvorile vrata za ozbiljniji upliv ruskog utjecaja u BiH.

Na kraju, protekla sedmica je obilježena skandaloznim odobrenjem ministrice Bisere Turković, zahvaljujući kojem su tri ruska teretna vojna aviona sletjela u Banju Luku. Dovezle su ih ruske posade u vojnim uniformama, a dočekani su od strane entitetskog vrha RS-a, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika te ruskog ambasadora Sergeja Ivancova. Ruski vojni avioni su donijeli teret za koji tvrde da je humanitarna pomoć, ali koja je to državna institucija uradila pregled i može potvrditi te navode. Podsjećamo, takvi avioni su u Srbiju dovozili raketne sisteme ‘Pancir’, ali i S-400 za potrebe jedne vojne vježbe.

Sjećamo se da je proteklih godina OSA zabranjivala ulazak u BiH pojedinim sumnjivim licima koja se povezuju sa širenjem destruktivnog ruskog utjecaja. Ovaj put radilo se o ‘legalnom’ ulasku tri ruska vojna aviona po odobrenju ministrice Trurković, ali i uz saglasnost ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, što je u javnosti prošlo bez ozbiljnijih opservacija

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
 1. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… CLINTONOVA RADILA ZA RUSKI ENERGETSKI LOBI? Tramp: Rusija je željela Hillary kao američkog predsjednika jer se protivila eksploatisanju američke nafte i plina! NAKON ŠTO JE PROPALA PRIČA O TRAMPOVIM VEZAMA SA MOSKVOM! Američka javnost želi znati: Da li je Clintonova ugrozila državnu sigurnost i pomogla razvoj ruske vojne industrije i špijunske opreme, poticanjem američkih tehnoloških divova da investiraju u ‘rusku silicijsku dolinu’?! Objavljeno u: […]

 2. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… MOSKVA PROTIV TRAMPA! Stali u odbranu WHO-a CLINTONOVA RADILA ZA RUSKI ENERGETSKI LOBI? Tramp: Rusija je željela Hillary kao američkog predsjednika jer se protivila eksploatisanju američke nafte i plina! NAKON ODOBRENJA BISERE TURKOVIĆ: Ruski vojni avion dopremio medicinsku pomoć Banjoj Luci, stigao i tim ‘ruskih stručnjaka’ JASNA PORUKA U SOČIJU! Pompeo: Miješanje Rusije u nove izbore u SAD-u je neprihvatljivo Objavljeno u: […]

 3. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… Objavljeno u: […]

 4. […] BOSNA STALA! Trinaest godina od obaranja ‘aprilskog paketa’ ustavnih amandmana… FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… KONAKOVIĆ MOŽE BITI PRESRETAN! Vučić sa Dodikom posjetio rodnu kuću teroriste Gavrila […]

 5. […] koja je navodno doprinijela da Tramp pobijedi na izborima. Na koncu se ispostavilo da je izborni štab Hillary Clinton sarađivao sa ruskom obavještajnom službom u širenju diskreditirajućih glasina na račun tadašnjeg predsjendičkog kandidata Donalda Trampa, […]

 6. […] tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’! FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… Objavljeno […]

 7. […] tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’! FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… Objavljeno […]

 8. […] koncu se ispostavilo da je izborni štab Hillary Clinton sarađivao sa ruskom obavještajnom službom u širenju diskreditirajućih glasina na račun tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trampa, […]

 9. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina administracija zloupotrijebila obavještajne službe za pokušaj svrgavanja izabranog predsjednika Donalda Trampa?! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata: Isplivala imena najviših dužnosnika Obamine administracije, uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp poručio: “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrage protiv Michaela Flynna, nakon što su u javnost dospjeli šokantni dokumenti o tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’! Objavljeno u: […]

 10. […] šta više, utvrđeno je da je kampanja Hillay Clinton koristila protiv Trampa podatke ruskih obavještajnih službi, što jasno pokazuje kako je Putinova administracija bila u kontaktu sa demokratama i glumila […]

 11. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… CLINTONOVA RADILA ZA RUSKI ENERGETSKI LOBI? Tramp: Rusija je željela Hillary kao američkog predsjednika jer se protivila eksploatisanju američke nafte i plina! PODNIO ZAHTJEV ZA SASLUŠANJE OBAME?! Predsjednik Tramp želi originalni FBI-ev izvještaj “302” o slučaju Flynn, dokument misteriozno nestao! NAKON ŠTO JE PROPALA PRIČA O TRAMPOVIM VEZAMA SA MOSKVOM! Američka javnost želi znati: Da li je Clintonova ugrozila državnu sigurnost i pomogla razvoj ruske vojne industrije i špijunske opreme, poticanjem američkih tehnoloških divova da investiraju u ‘rusku silicijsku dolinu’?! […]

 12. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrage protiv Michaela Flynna, nakon što su u javnost dospjeli šokantni dokumenti o tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp poručio: “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” DA LI JE OBAMA ZLOUPOTRIJEBIO OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE PROTIV IZABRANOG PREDSJEDNIKA?! Grenell će objaviti imena članova Obamine administracije, koji su u javnost pustili prisluškivane razgovore Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata: Isplivala imena najviših dužnosnika Obamine administracije, uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina administracija zloupotrijebila obavještajne službe za pokušaj svrgavanja izabranog predsjednika Donalda Trampa?! KAO U SJEVERNOJ KOREJI! Ovo je dokument FBI-a koji potvrđuje da je istraga protiv Trampove kampanje o navodnom ‘dosluhu sa Rusima’ bila pravno neutemeljena: Dokument na osnovu kojeg je pokrenuta istraga kreirao, odobrio i sebi poslao jedan te isti agent FBI-a! Trampova politika topi moć Vladimira Putina NAKON ŠTO JE PROPALA PRIČA O TRAMPOVIM VEZAMA SA MOSKVOM! Američka javnost želi znati: Da li je Clintonova ugrozila državnu sigurnost i pomogla razvoj ruske vojne industrije i špijunske opreme, poticanjem američkih tehnoloških divova da investiraju u ‘rusku silicijsku dolinu’?! CLINTONOVA RADILA ZA RUSKI ENERGETSKI LOBI? Tramp: Rusija je željela Hillary kao američkog predsjednika jer se protivila eksploatisanju američke nafte i plina! Objavljeno u: […]

 13. […] Ono što je posebno zabrinjavajuće, jeste da Evanin prešućuje krah koji je doživjela navodna istraga o Trampovom dosluhu sa Rusima, rezultirajući saznanjima da se radilo o namještaljki američkog obavještajnog sektora koje je na čelne pozicije dovela Obamina administracija. Situacija je postala gora kada se saznalo da je kampanja Hillary Clinton koristila izvore ruskih obavještajnih službi za diskreditaciju svoga tadašnje protukandidata Donalda Trampa, te da je njen izborni štab bio na vezi sa ruskim obavještajnim službama. […]

 14. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… Objavljeno u: […]

 15. […] na osnovu kojeg je pokrenuta istraga kreirao, odobrio i sebi poslao jedan te isti agent FBI-a! FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku […]

 16. […] Odbacivanjem ‘aprilskog paketa’ BiH je postala talac rusko-srpske politike! U APRILU JE BOSNA STALA! Trinaest godina od obaranja ‘aprilskog paketa’ ustavnih amandmana… FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… […]

 17. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata: Isplivala imena najviših dužnosnika Obamine administracije, uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! KAKO JE KONSTRUISANA LAŽNA AFERA O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA?! Bivši advokat FBI-a priznao da je falsifikovao mail CIA-e na osnovu kojeg je FBI tražio nalog za prisluškivanje bivšeg Trampovog savjetnika za kampanju! EKSKLUZIVNO DONOSIMO DEKLASIFIKOVANE DOKUMENTE FBI-a! Kako je Trampu montirana afera o navodnom dosluhu sa Rusima: ‘Clintonova upozorena na sumnjive ljude u svom timu, Trampu sve prešutijeli pa onda otvorili četiri kontraobavještajne istrage’ KAO U SJEVERNOJ KOREJI! Ovo je dokument FBI-a koji potvrđuje da je istraga protiv Trampove kampanje o navodnom ‘dosluhu sa Rusima’ bila pravno neutemeljena: Dokument na osnovu kojeg je pokrenuta istraga kreirao, odobrio i sebi poslao jedan te isti agent FBI-a! TO JE NAJVEĆI POLITIČKI ZLOČIN U AMERIČKOJ HISTORIJI! Predsjednik Tramp skinuo tajnost sa dokumenata koji otkrivaju umiješanost Hillary Clinton u konstrukciju afere o njegovom navodnom dosluhu sa Rusima tokom i nakon predsjedničke kampanje 2016. godine! RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina administracija zloupotrijebila obavještajne službe za pokušaj svrgavanja izabranog predsjednika Donalda Trampa?! KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp poručio: “Nadam se da ste se zabavljali dok ste me istraživali, sada je na mene red!” PODNIO ZAHTJEV ZA SASLUŠANJE OBAME?! Predsjednik Tramp želi originalni FBI-ev izvještaj “302” o slučaju Flynn, dokument misteriozno nestao! AKO NAS UHVATE DA IGRAMO IGRU, BIJELA KUĆA ĆE BITI BIJESNA! Ministarstvo pravde odustalo od istrage protiv Michaela Flynna, nakon što su u javnost dospjeli šokantni dokumenti o tome kako je FBI diskreditovao Trampove ljude podmećući im navodni ‘ruski utjecaj’! TRAGOM PODATAKA AMERIČKE KONTRAOBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: Zašto Rusija, Kina i Iran nikako ne žele reizbor predsjednika Donalda Trampa?! […]

 18. […] da je špijuniranje Trampove kampanje i administracije bilo bazirano na dezinformacijama! FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… Objavljeno […]

 19. […] FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja… (VIDEO) ‘ZAR JE NAŠA ZEMLJA DO OVOG DOŠLA?!’ Predsjednik Tramp na Twitteru objavio snimak krađe glasova, televizijski voditelj objavio imena umrlih za koje tvrdi da su glasali! ‘OSVOJIO SAM 73 MILIONA LEGALNIH GLASOVA!’ Predsjednik Tramp: “Zašto proces toliko traje u Sjevernoj Karolini, traže li još glasačkih listića da i taj rezultat ‘poprave’? Ponovnim brojanjem glasova osvojit ćemo Georgiju!” […]

Komentiraj