STIGLE TUŽBE IZ 55 DRŽAVA: Iz ovog skijaškog centra u Austriji korona virus je otišao na pet kontinenata!

 U austrijskom skijaškom centru ‘Išgl’ korona virusom zarazili su se skijaši sa pet kontinenata svijeta.

 Foto: Depositphotos

Udruženju zaštite potrošača Austrije (VSV), koje je najavilo kolektivnu tužbu zaraženih, javilo se do sada 5.384 osobe iz 55 zemalja koje tvrde da su se zarazili u Išglu i u manjoj mjeri u drugim skijaškim centrima pokrajine Tirol Sant Anton i Selden.

Većina, 3.680, iz Njemačke je, zatim slijede Holandija sa 526, Velika Birtanija (152), Belgija (151), Švajcarska (133), i Danska (82). Iz Austrije se tužbi priključuje 203 osobe, iz SAD 34. Dokumentovani su slučajevi sa gotovo svih strana sveta, iz Brazila, Singapura, Zimbabvea, Australije i Kambodže.

Prema pisanju bečkog nedjeljnika “Profil”, te brojke nisu “napuhane”, već prikazuju samo jedan mali presjek svih zaraza u skijaškom centru.

Tako se VSV prijavilo i 42 Norvežanina koji su se zarazili u Išglu, a zvaničan broj u Norveškoj koji su se sa skijanja iz Austrije vratili bolesni je 16 puta veći. Do sličnih podataka došao je “Profil” i u drugim zemljama.

Pored suđenja koje čeka vlasti Išgla i Tirola, sve je glasniji i zahtjev politike za personalnim posljedicama.

– Pogrešno ponašanje sa sobom povlači posljedice. Ako rezultat krivičnog postupka ili istražne komisije utvrdi teške greške, onda moraju slijediti personalne posljedice – poručila je Barbara Nesler, poslanica Zelenih, članice vladajuće koalicije.

Vlasti Išgla i pokrajine Tirol optužene su da su zataškale pojavu prvog slučaja zaraze da bi produžili turističku sezonu.

Tako su vlasti Islanda upozorile austrijske kolege na zarazu svojih državljana u Išglu, ali više dana od pismenog obavještenja nije bilo reakcije, kako opštinskih, tako ni pokrajinskih vlasti.

U Išglu se bar “Kicloh” kao žarište infekcije, u kojem su se brojni turisti zarazili korona virusom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj