Palestinska uprava odbila pomoć Abu Dabija poslatu preko Izraela!

Palestinska uprava je odbila da primi medicinsku pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koja je stigla prvim direktnim komercijalnim letom između Abu Dabija i Izraela, izjavili su palestinski izvori za arapske medije.

Avion kompanije “Etihad” je 16 tona pomoći za Palestince donio u utorak na Međunarodni aerodrom “Ben Gurion” kraj Tel Aviva.

Palestinski mediji i ruska državna međunarodna TV “Russia Today Arabic“, pozivajući se na palestinski izvor, objavili su da je pomoć odbijena jer palestinska vlada ne želi da bude “sredstvo za normalizaciju” odnosa Izraela i UAE.

Te dvije zemlje nemaju diplomatske odnose, ali navodno tajno kontaktiraju jer imaju zajedničkog neprijatelja – Iran.

Sporna isporuka medicinske pomoći koordinisana je samo s Izraelom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, ali ne i s Palestinskom upravom koja vlada Zapadnom obalom, prenijeli su izraelski mediji.

Zbog toga palestinska strana smatra da su UAE namjeravali da pomoć iskoriste za poboljšanje svojih odnosa s Izraelom.

Palestinci ukazuju da svaka pomoć mora biti obezbjeđena kroz saradnju s njihovim vlastima.

Avion “Etihada” bio je obojen u bijelo i nije imao nikakvu oznaku, a sletio je na “Ben Gurion” pošto je preletio preko Iraka i Jordana ili preko Turske.

Ta kompanija je potvrdila slijetanje aviona na izraelski aerodrom, ali zvaničnici UAE su odbili da bilo šta kažu.

Jedan izraelski zvaničnik je rekao da avion prevozi pomoć za Palestince i da je let koordinisan s Vladom Izraela.

Novinska agencija Emirata, VAM (WAM), objavila je ;da je avion prevezao 16 tona zaštitne i druge medicinske opreme, uključujući respiratore, namijenjene za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19 na okupiranim palestinskim teritorijama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj