RADONČIĆ DIJELI STAVOVE DODIKA I ČOVIĆA?! ‘CIK nema legitimitet, Dodik se šalio da prisluškuje opoziciju’

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić rekao je danas da bi bilo dobro da lokalni izbori budu održani, ali da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH sastavljena od pet stranačkih ličnosti nema legitimitet.

bvbvbv

S jedne strane, imate legalistički koncept da izbori budu održani i treba da budu održani. S druge strane, CIK je sastavljen od pet stranačkih ličnosti. Imate dva iz SDS-a, dva iz SDA i DF-a i ta komisija gubi svoj legitimitet – naveo je Radončić.

On je naglasio da lično smatra da bi bilo dobro da se izbori održe, ali da će to zavisiti od ljudi koji imaju pravo veta, odnosno da li će SNSD ili, eventualno, HDZ biti protiv toga.

Ako budu protiv toga, izbora neće biti – naveo je Radončić.

On je izjavio novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Vijeća ministara u Sarajevu, da ne vjeruje da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisluškivao opoziciju i pojasnio da se prisluškivanje može vršiti samo prema nalogu Tužilaštva BiH ili nadležnog suda.

Želim da vjerujem da se gospodin Dodik šalio, jer u ovoj zemlji niko nema pravo da prisluškuje opoziciju i duboko vjerujem da se to nije dogodilo. U ovoj zemlji se može neko prisluškivati samo na osnovu naloga Tužilaštva BiH ili drugog nadležnog suda, političari ne smiju da budu prisluškivani, bilo da su iz vlasti ili opozicije, i nadam se da su ta vremena u BiH iza nas – pojasnio je Radončić.

On nije želio da komentariše davanje viza i državljanstava Pakistancima, jer je to aktivan predmet u Tužilaštvu BiH.

– Kao ministar sigurnosti moram biti legalista i neću ništa javno reći o toj temi – poručio je Radončić.

Čović: Moguć dogovor za Mostar, ali koalicija sa SDA više ne postoji

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da je na sinoćnjoj večeri s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem te američkim veleposlanikom Ericom Nelsonom i voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom informirao sugovornike da HDZ i SDA više nisu koalicijski partneri niti su dio iste parlamentarne većine.

Nekoliko zadnjih zasjedanja Vijeća ministara i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokazalo da HDZ nije dio iste parlamentarne većine sa SDA niti smo koalicijski partneri, jer koalicijski partneri ne imenuju hrvatske predstavnike bez dogovora s Hrvatima, ne predlažu izmjene zakona bez dogovora s koalicijskim partnerima i onda ih preglasavaju. SDA je napravila neku novu parlamentarnu većinu i ja im želim sve najbolje, neka pokušaju raditi na taj način, iako mislim da je to potrebno pogrešan put, poručio je Čović.  

Jedna od tema razgovora je, kaže, bilo i pitanje održavanja lokalnih izbora. HDZ podržava da se lokalni izbori održe kako je planirano, ali Čović kaže da je za ovu stranku Središnje izborno povjerenstvo BiH „ovako imenovano, izvan zakona, principa i kriterija koji se nisu poštivali, nelegalno i nelegitimno tijelo, kao što je nelegitiman i Željko Komšić kao član Predsjedništva BiH“.

-Poštujemo mi institucije države. Ali moramo poštivati i Ustav i zakone, dodao je Čović.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović kaže da je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke kako bi se stvorili uvjeti za izbor Gradskog vijeća Grada Mostara.

-Vjerujem da će idućeg tjedna biti jedan sastanak na kojem će se to jasno prezentirati, ali to se odnosi isključivo na Gradsko vijeće. Bošnjačka strana smatra da treba napraviti preinake i u upravi grada, mi smo i za to spremni, ali u tom paketu mora biti riješen i federalni dom naroda i izbor članova Predsjedništva, kako bi Hrvate predstavljali legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav. To je minimum ispod kojih ne možemo ići. Što se nas tiče, izbori će u Mostaru biti i ako treba mi ćemo predložiti izmjene u parlamentarnoj proceduri kako bi se organizirali izbori za Gradsko vijeće, ustvrdio je Čović.

Kada je u pitanju europski put, HDZ je, ističe, spreman ubrzano rješavati svih 14 prioritetnih točaka, što je god u nadležnosti kadrova te stranke na svim razinama.  

Izetbegović: Čović ima dvostruke aršine

Povodom kritika predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića na račun Stranke demokratske akcije (SDA), reagovao je njen lider Bakir Izetbegović.

– Dragan Čović ima dvostruke aršine – jedan za HDZ, drugi za partnere. Jučer su, mimo dogovora sa SDA, HDZ i SNSD u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ponudili izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH koje su protivustavne i koje bi i ovu temeljnu instituciju, na kojoj počiva stabilnost BiH, učinile podložnom političkim utjecajima i nacionalnim podjelama. U isto vrijeme su se dramatično naljutili zato što je SDA, nakon ostavke Stjepana Mikića, u skladu sa zakonom i propisanim procedurama podržala kandidata koji nije po volji HDZ-u, kazao je predsjednik SDA.

Dragan Čović i HDZ nisu konsultovali SDA kada su u više navrata djelovali sinhronizovano sa SNSD-om, naglasio je Izetbegović, dodavši da SDA nije konsultovana od strane HDZ-a u više navrata povodom različitih odluka.

Nisu nas konsultovali kada je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odlučio da zaustavi imenovanja u Ustavnom sudu Federacije BiH, kada je ministar Vjekoslav Bevanda u odluku Vijeća ministara pokušao da unese kantone, kada je Dragan Čović u zvaničnoj posjeti Srbiji ponudio da se vanjska politika BiH u odnosu na Kosovo kreira u Beogradu, a da je “mi u BiH pratimo”, kada su podržali gradnju Pelješkog mosta, kojom je ugroženo pravo BiH da pristupi otvorenom moru i tako dalje, pa SDA nije raskidala koalicione ugovore i dramatično kvarila odnose sa HDZ-om, naglasio je Izetbegović.

Na pitanje da prokomentira insistiraje HDZ-a i SNSD-a da se poništi odluka o imenovanju članova CIK-a, Izetbegović je kazao:

– To je odluka nadležnog Doma Parlamentarne skupštine BiH i donesena je u skladu sa zakonom. Ne kanimo je povlačiti. Nju može poništiti jedino Sud BiH po žalbi smijenjenog predsjednika CIK-a Branka Petrića, ali sumnjam da će se to desiti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj