UNUTAR ŠENGENSKE ZONE OD SREDINE JUNA! EU od jula postepeno otvara vanjske granice!

Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna, a da zatim slijedi postepeno otvaranje vanjskih granica EU, do čega bi trebalo da dođe početkom jula.

EU dokument: Rusija širi dezinformacije o korona virusu - GlobalCir

Na sastanku Vijeća EU ocijenjeno je da je ukupna epidemiološka situacija u EU 27 pozitivna što će omogućiti većini zemlja članica da 15. juna otvore svoje granice unutra Šengena, a ostale bi to trebalo da završe do kraja mjeseca.

“Vratit ćemo se potpuno funkcionalnoj Šengenskoj zoni i slobodi kratenja građana najkasnije do kraja juna”, kaže komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ministri unutrašnjih poslova na video-konfrenciji založili su se da se prvo u potpunosti otvore unutrašnje granice Šengena, a da se zatim prijeđe na postepeno otvaranje vanjskih granica EU.

U Evropskoj komisiji kažu da će sljedeće sedmice predstaviti nove smjernice koje se odnose na funcionisanje vanjskih granica EU.

Dodaje se da se neće produžavati preporuka o restrikciji putovanja “u i iz šengenskog prostora” koja važi do 15. jula.

“Međutim, sve zemlje članice su tražile dalje, kratko, produženje ovog perioda. To znači da se do kraja juna unutrašnje granice dižu, a do posetepenog podizanje restrikcija na putovanja iz EU i u EU treba doći početkom jula”, kaže komesarka Johanson.

U Briselu naglašavaju da otvranje vanjskih granica EU mora biti postepeno, kooordinsiano, proporcionalno i nediskriminaciono, a zasnovano na kriterijima koje izdaje evropski Centar za prevenciju i kontrolu zaraze.

Napominje se da je trenutno ukupna slika epidemiloške situacije “vrlo pozitivna širom EU 27” i ocjenjuje da je to rezultat značajnih napora u zadržavanju virusa kovid 19.

Dodaje se da se i dalje treba pridržavati fizičke distance, ali da zdravstvene organizacije navode da nema potrebe za daljim restrikcijama na granični prijelazima unutar Šengena.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj