Uništavao dokaze, uzimao mobitele: Počinje novi disciplinski postupak protiv tužioca Olega Čavke

U četvrtak počinje disciplinski postupak koji se na osnovu tužbe Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine vodi protiv tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke.

Ured disciplinskog tužioca podigao tužbu protiv Olega Čavke – Fokus.ba

Tužba se, podsjećamo, odnosi na postupanje Čavke u predmetu “Diploma”, a Disciplinskom komisijom koja će voditi postupak, prema informacijama Faktora, predsjedava članica VSTV-a Željka Radović.

Predmet “Diploma” je formiran nakon pisanja portala Žurnal, koji je razotkrio mrežu prodaje lažnih diploma. Međutim, umjesto osoba koje su se bavile prodajom lažnih diploma, tužilac Čavka je saslušao novinarku koja je razotkrila kriminalnu mrežu koja je, navodno, sezala do centara moći bliskih Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH.

Tužba je također podnesena jer je Čavka, bez formalne naredbe o provođenju istrage, samoinicijativno počeo da istražuje način na koji je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić stekao fakultetsku diplomu.

Ova disciplinska tužba nije prva sa kojom se suočava državni tužilac Oleg Čavka, a već ranije je disciplinski kažnjavan. Protiv njega je, podsjećamo, otvorena krivična istraga zbog uzimanja mobitela iz predmeta, nakon što je utvrđeno da je mobitele zaplijenjene u istrazi nosio kući.

Na taj je postupak u utorak podsjetio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji nije imenovao tužioca koji je uzeo telefon, ali se u Izetbegovićevoj kritici prepoznao upravo Čavka. Državni tužilac je zatim od predsjednika SDA zatražio informaciju na kojeg se tužioca odnosila njegova kritika.

– Očigledno je da se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine, kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu. Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin, gdje su neke gore stvari učinjene od ovoga, gdje je bilo hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Dakle, naravno, mislio sam na njega – izjavio je Izetbegović.

U tom je predmetu Čavku “spasila” Disciplinska komisija VSTV-a. Međutim, nešto manje “sreće” je imao kada je protiv njega podnesena tužba zbog uništavanja dokaza, te zloupotrebe memoranduma Tužilaštva BiH i slanja lažnog e-maila uime tadašnjeg glavnog državnog tužioca Milorada Barašina. Tada je Čavka sankcioniran samo smanjenjem plaće u iznosu od deset posto u trajanju od šest mjeseci. Mediji su ga tada prozvali “hakerom iz Breze”.

Tada je glasnogovornica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić u razgovoru za Radio Slobodnu Evropu takvu sankciju ocijenila kao “sramotnu”.

– Jer kada pogledamo činjenicu da je, između ostalog, dotična osoba naredila uništavanje zapisnika, koji se inače i Krivičnom zakonu navodi kao jedno od krivičnih djela za koje je predviđena zatvorska kazna, a da je ovdje izrečena zaista blaga kazna i da pritom nije uopšte spominjano bilo kakvo pozivanje na krivičnu odgovornost, govori o tome da naši predstavnici pravosuđa mogu zaista raditi šta žele. U ovom slučaju su bile jako teške povrede i, kako je u samoj odluci navedeno, narušen je ugled Tužilaštva, a na kraju dobijamo tako malu kaznu samo zato što je dotična osoba porodični čovjek i kreditno zadužen – kazala je Korajlić.

Protiv Čavke je pokrenuta istraga jer je, navodno, od Zijada Turkovića uzimao novac za zataškavanje određenih predmeta, ali je ona obustavljena. Za uzimanje mita ga je javno optužio i Muhamed Ali Gaši, protiv kojeg je Čavka vodio postupak, tada u svojstvu tužioca Tužilaštva KS.

Istraga protiv Čavke se provodila u predmetu “Džoker”, jer je, također navodno, dogovarao ishode krivičnog postupka protiv Zorana Popovića, optuženog za organizovani kriminal.

Pored predmeta “Diplome”, jedan od poznatijih predmeta koje ovaj tužilac vodi je onaj koji se odnosio na aktivnosti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske na vrbovanju selefija iz BiH. Taj predmet je rezultirao obustavljanjem istrage protiv bivšeg zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića i novinara i tv-voditelja Mate Đakovića, rođaka glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, i nekadašnjeg konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića.

Izetbegović: Očigledno je da se Oleg Čavka prepoznao, on je iz Tužilaštva odnio kući mobitel

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović reagirao je na javni istup tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Olega Čavke.

Nakon Izetbegovićevog podsjećanja sinoć na Hayatu da je jedan državni tužilac uzeo mobitel iz jednog predmeta, prozvanim se osjetio upravo Čavka, koji je od predsjednika SDA zatražio da kaže o kojem se tužiocu radi.

– Očigledno je da se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine, kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu. Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin, gdje su neke gore stvari učinjene od ovoga, gdje je bilo hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Dakle, naravno, mislio sam na njega – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je najavio da će danas biti održan sastanak sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u vezi sa održavanjem Lokalnih izbora u Mostaru, ali i o drugim aktuelnim pitanjima.

– Trebali bi se vezati za budžet, ali što se tiče SDA, bilo koji način finansiranja je za nas prihvatljiv i mislimo da bi trebalo u oktobru održati izbore. Ne u novembru, u oktobru – poručio je Izetbegović.

Komentirajući rad pravosudnog sistema u BiH, predsjednik SDA je kazao da ta stranka ostaje pri svojim stavovima, te je naglasio da postoji ogromna potreba da se napravi kvalitetno, neovisno i profesionalno pravosuđe i da je to prijeka potreba bh. društva.

– Ovo što sada imamo, nažalost, nije ni blizu toga. Za mnoge od njih zakon ne važi, počevši od predsjedavajućeg VSTV-a pa do prozvanog tužioca koji je mobitel nosio kući i pokušao da ga koristi. Previše je toga što treba popraviti Tužilaštvo i smatramo da je krajnje vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa, rad na liniji onoga što je Priebe kazao kao izvjestilac EU-a, čega su svi svjesni u bh. društvu. Parlamentarci su odbacili izvještaje Tužilaštva. Krajnje je vrijeme da se krene u temeljite reforme – zaključio je Izetbegović.

Najavio je da će u petak zasjedati Kadrovska komisija SDA, te da bi tada moglo biti poznato ime kandidata SDA za novog ministra sigurnosti BiH.

– Nikada do sada nije došlo do imenovanja prvih 20-30 pozicija od strane Vijeća ministara, a da nismo imali stranački dogovor. U ovom slučaju HDZ, SNSD i SDA. Mimo toga SNSD uporno pokušava jednostrano izvršiti imenovanja na Vijeću ministara, gdje su imenovanja Srba u pitanju. Neće to moći ići tako. Trebamo vidjeti kompletan taj raspored, kao što smo uvijek do sada to radili. Ne treba izbjegavati. SDA stoji na dispoziciji da se ta stvar uradi – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je da sve to treba biti uvezano u jedan paket, da Ministarstvo sigurnosti treba dobiti čelnog čovjeka, a da se zatim krene u imenovanje direktora SIPA-e, UIOBiH i tako dalje.

– Očigledno je da nije dobra atmosfera, očigledno je da bi odnosi trebali biti iskreniji i bolji. Što se mene tiče, uvijek sam tu da razgovaramo – zaključio je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj