MJERI TEMPERATURU I SEIZMIČKU AKTIVNOST: NASA-ina “krtica” konačno probila koru Marsa

NASA je u maju 2018. godine lansirala raketu koja je do Marsa odnijela InSight sondu, čiji je zadatak što detaljnije istražiti ovaj planet.

NASA-ina “krtica” konačno probila koru Marsa | FOS Media

Iz baze Vandenberg u Kaliforniji lansirana je nova sonda punog imena “Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”, odnosno Mars InSight. Raketa je do Crvenog planeta stigla u novembru 2018. godine, te na površinu spustila sondu nešto sjevernije od Marsovog ekvatora.

Sonda InSight je tad započela misiju, kopanje i istraživanje zemljišta na Marsu, slojeva, sastava i geodetskih aktivnosti. Cilj istraživanja je proučavanje nastanka, kako Marsa, tako i cijelog Sunčevog sustava. Sonda ima mogućnost svoje senzore poslati i do pet metara u dubinu, gdje počinje s mjerenjem temperature, vibracije te seizmičkih aktivnosti.

Prednost je u tome što su uvjeti na Marsu vjerovatno i danas slični onima prije više miliona godina, što znači da postoji mogućnost da nisu uništeni svi tragovi koji bi mogli osvijetliti postanak cijelog Sunčevog sistema.

Jedan instrument sonde InSight je do sad bezuspješno pokušavao probiti Marsovu koru. U pitanju je tzv. “krtica za mjerenje temperature”. Za instrument je zadužen Njemački svemirski centar (DLR), a njegovi stručnjaci su nakon godinu dana pokušavanja instrument napokon uspjeli smjestiti na planirani položaj, piše Yahoo.

“Krtica” bi dalje trebala nastaviti sama i automatski prodrijeti još dublje, pa nam ostaje za vidjeti hoće li to uspjeti napraviti prije pješčane oluje koja se uskoro očekuje na ovom planetu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj