Susret kosovskih i srbijanskih čelnika 27. juna u Bijeloj kući

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Kosova i Srbije ambasador Ričard Grenel saopštio je da će se 27. juna u Bijeloj klući u Vašingtonu održati razgovor o dijalogu Kosova i Srbije.

Ambasador Grenel je na svom Twitter nalogu napisao da je dobio potvrdu vlasti Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, kako bi se omogućio sastanak u Bijeloj kući.

“Odlične vijesti. Dobio sam obećanje vlada Kosova i Srbije da će privremeno obustaviti kampanju za povlačenje priznavanja i zahtjev za međunarodno članstvo kako bismo se sastali u Vašingtonu, u Bijeloj kući, 27. juna da razgovaramo o dijalogu”, napisao je Grenel.

Naveo je da će se, ako svaka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo nakon što napuste Vašington.

“Kao što stalno ponavljamo, prvo moramo ostvariti napredak u jačanju naših ekonomija. To je fokus. Jedva čekam te diskusije”, rekao je Grenel.

Kosovski predsednik Hašim Tači je, takođe, putem Twittera pozdravio poziv Sjedinjenih Američkih Država za nastavak dijaloga sa Srbijom.

„Američko vođstvo i podrška uvijek su bili presudni za prosperitetnu budućnost Kosova. Zato pozdravljam poziv za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa pod vođstvom predsjednika Donalda Trumpa i izaslanika Ričarda Grenela”, napisao je Tači.

Dijalog Kosova i Srbije je prekinut u decembru 2018. godine kada je Vlada Kosova bivšg premijera Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije.

Potom je Vlada Kosova bivšeg premijera Albina Kurtija krajem aprila ove godine ukinula takse, ali uvela recipročne trgovinske mjere Srbiji, tražeći da Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Nova Vlada Avdulaha Hotija početkom juna ukinula je reciprične mjere, čime je otvoren put za nastavak dijaloga.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Susret kosovskih i srbijanskih čelnika 27. juna u Bijeloj kući – ago […]

Komentiraj