PREŽIVJELA BLISKI PROLAZ PORED SUNCA! Najsjajnija kometa “projurit će” pored Zemlje 23. jula, već se može vidjeti golim okom!

Posljednji put kada se kometa mogla vidjeti golim okom sa naših prostora je bio 1996. godine kada je nebo krasila Hyakutake, a sada smo dočekali Neowise.

For those at northerly latitudes, Comet NEOWISE up in the evening ...

S obzirom da službeno ime nije nimalo pamtljivo, a ono glasi C/2020 F3, kometa je dobila popularniji naziv po svemirskom teleskopu pomoću kojeg je otkrivena.

Neowise je “preživio” bliski prolaz pokraj Sunca na samo 43 miliona kilometara što nije bilo očekivano, te se sada udaljava ostavljajući dva velika repa, jedan od prašine, a drugi od plina.

S obzirom na relativno veliku blizinu Zemlji, a najbliže će proći 23. jula kada bude udaljena samo 103 miliona kilometara, može se vidjeti golim okom u periodu između 3 i 4 sata ujutro. Snimljena je digitalnim fotoaparatom u Velikoj Britaniji, a mogla se vidjeti i iz drugih dijelova svijeta.

NASA-in teleskop je ovu kometu otkrio u martu, a naučnici procjenjuju da će kometa moći da se vidi  do sredine augusta. Bit će vidljiva golim okom, kada je nebo mračno i bez mnogo refleksije sa tla.

Njeno jezgro obloženo je česticama koje vode porijeklo iz našeg Sunčevog sistema, nastalog prije 4.6 milijardi godina.

Bit će potrebno oko 7.000 godina, da se kometa “Neowise” ponovo vidi na nebu, sa Zemlje. Bob Benken iz NASA-e podijelio je spektakularnu fotografiju nove komete na društvenim mrežama, u pozadini se vidi Azija, a u prvom planu je svemirska stanica.

(Global CIR)

Komentiraj