Vanredno stanje na Floridi, stiže uragan Isaias!

Uragan Isaias skrenuo je prema zapadu, sve više prijeteći Floridi, gdje bi, kako se očekuje, mogao udariti u subotu, a zatim tokom ponedjeljka zahvatiti istok SAD-a.

Nacionalni centar za uragane izdao je upozorenje za Floridu te priopćio da bi Isaias mogao donijeti snažne oluje, kišu i vjetrove u subotu popodne i cijelu noć.

Zbog mogućnosti da uragan 1. kategorije pogodi Floridu, vlasti su zatvorile mjesta testiranja na koronavirus, a stanovnici se opskrbili osnovnim zalihama.

“Premda sadašnje prognoze kažu da bi središte uragana Isaiasa moglo ostati na moru, situacija se može vrlo brzo promijeniti”, rekao je novinarima guverner Floride Ron DeSantis.

DeSantis je proglasio izvanredno stanje za desetak okruga na atlantskoj obali Floride, a isto je učinio i guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper, predviđajući da bi oluja mogla pogoditi obalu njegove države u ponedjeljak.

No guverner Južne Karoline Henry McMaster novinarima je rekao da ne kani proglašavati vanredno stanje, rekavši kako misli da to nije potrebno.

DeSantis je rekao da će mjesta na kojima se testira na koronavirus ostati otvorena na zapadnoj obali Floride te je pozvao građane da se opskrbe zalihama hrane, vode i lijekova za sedam dana, upozorivši i na mogućnost nestanka struje. Masovne evakuacije najvjerovatnije neće biti potrebne, ali su skloništa spremna, dodao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj