BURA OKO ‘OLUJE’! Plenković: Zajedničkim obilježavanjem 25. godišnjice šaljemo važnu poruku; Brnabić: Niko ne može da legitimizuje akciju “Oluja”

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo da će na obilježavanju 25. godišnjice “Oluje“ u Kninu učestvovati Boris Milošević kao potpredsjednik hrvatske vlade i politički predstavnik Srba koji žive u Hrvatskoj.

Jutarnji list - HRVATSKI AMBASADOR U SRBIJI NA SASTANKU S ANOM ...

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza/augusta, prije centralne proslave u Kninu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položio je vijence na Gradskom groblju Mirogoj.

“Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo jedan važan signal gdje politički predstavnik SDSS-a, ujedno i politički predstavnik Hrvatske vlade, dolazi na Oluju, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i šalje jednu poruku za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine, za pogled prema prošlosti, jedan signal u odnosima između Hrvatske i Srbije, a isto tako i poruku o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće njezine samostalnosti, a to je uključiva, tolerantna Hrvatska, samopouzdana Hrvatska svjesna svojih vrijednosti i temelja“, kazao je Plenković na Mirogoju.

Manjine su, poručio je, integralni dio hrvatskog društva, njihovi zastupnici naša su pravna i politička stečevina proteklih 30 godina.

Plenković je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao kako ne očekuje da će iko tko bude dio državnog protokola u Kninu nositi majice s pozdravom “Za dom spremni“ te kako će se nositi majice koje reflektiraju pripadnost službenim jedinicama Hrvatske vojske koje su učestvovale u “Oluji“ i majice koje je štampalo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Brnabić: Niko ne može da legitimizuje akciju “Oluja”

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da niko ne može da legitimizuje akciju “Oluja” vojno-policijskih snaga Hrvatske iz 1995. godine.

“Niko ne može da legitimizuje tu akciju, ko god da bude tamo i šta kod da kaže”, rekla je Brnabićeva, komentarišući najavljeni odlazak predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25. godina od “Oluje”.

Brnabićeva je rekla da prisustvo Miloševića tom skupu u Kninu ne može da podrži, ali da neće ni da ga osuđuje.

“Ne bih da osuđujem čovjeka, sigurna sam da ni njemu nije lako”, rekla je Brnabićeva za TV “Pink”.

Ona je naglasila da akcija “Oluja” predstavlja etničko čišćenje Srba iz Hrvatske i da je to rekao i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj