KAO DA ULAŽEMO U RUSKO ORUŽJE! Poljski premijer: Plinovod Sjeverni tok opasan je za našu regiju

Sjeverni tok 2 je kao da Europa ulaže u rusko oružje te je opasan za Europu, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki tokom rasprave u Atlantskom vijeću, prenosi poljski portal BiznesAlert.

Poland, Germany remain divided over Nord Stream 2 following talks ...

Poljski premijer: Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 opasni su za našu regiju

“Ne mogu reći da u Poljskoj imamo oštru antirusku retoriku. Međutim, postoje stvari koje nam se ne sviđaju. Na primjer, Sjeverni tok 2”, rekao je Morawiecki dodavši da je, prema njegovom mišljenju, izgradnja tog plinovoda kao da Europa ulaže u rusko oružje.

Prema Morawieckom, isključi li Rusija Ukrajinu iz tranzita plina zapadnoj Europi, imat će na tu zemlju veliki utjecaj.

Zato su Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 toliko opasni za našu regiju i zato zbog njih kritiziramo Njemačku“, rekao je šef poljske vlade.

Njegov istup dolazi dan nakon što je poljski regulator tržišnog natjecanja UOKiK priopćio da je kaznio ruski Gazprom s 213 milijuna zlota (57 miliona dolara) zbog nedostatne suradnje po pitanju postupanju u projektu izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2.

Poljska smatra da je Sjeverni tok prijetnja energetskoj sigurnosti Europe

Poljska smatra da je Sjeverni tok 2, koji bi udvostručio ruski izvoz plina preko Baltičkog mora, prijetnja energetskoj sigurnosti Europe te da bi se njime ojačala dominacija Gazproma na tržištu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj