NAKON ŠTO JE OSJETIO DA MU JE POZICIJA UGROŽENA! Lukašenko uoči izbora: Planeta može da “eksplodira” u svakom trenutku!

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko u predizbornom obraćanju naciji i parlamentu poručio je da planeta klizi u propast i da bi mogla da “eksplodira” u svakom trenutku.

Lukašenko tvrdi da je spriječena strana zavjera protiv Belorusije ...

“Naša planeta postepeno, ali sigurno klizi u propast. Čini se da je dovoljno zapaliti običnu šibicu i planeta će eksplodirati”, rekao je Lukašenko.

On je istakao da je “najgore što su međunarodno-pravni i multilateralni politički instrumenti regulisanja, kojima su se tako ponosili tokom Hladnog rata, u stvari postali anahronizmi, koje niko ne uzima u obzir”.

“Nažalost, ispostavilo se da svjetske vladajuće elite nisu u stanu da razviju nove instrumente”, rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider je naglasio da svijet postaje sve nestabilniji i nepredvidljiviji.

“Osnovna neslaganja između država i saveza nakupljena tokom posljednjih decenija prelaze u kritičnu fazu sukoba. U posljednje vrijeme nijedan od najvažnijih međunarodnih problema nije bio riješen”, istakao je Lukašenko tokom obraćanja narodu i parlamentu.

Prema njegovim riječima, integracione strukture u svijetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru.

“Cijeli svijet je utonuo u haos trgovinskih ratova, nacionalnog protekcionizma, političkih i informacionih sukoba. Integracione strukture u svijetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru. Najmoćniji pokazatelj tog procesa u EU je ‘Brexit’, kao i sve veće nesuglasice između stare i nove Evrope unutar saveza. Raste napetost u vojnoj sferi, što dovodi do novog kruga trke u naoružanju”, zaključuje Lukašenko.

Pokušavaju da izvedu revoluciju

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko optužio je danas Rusiju da laže o prisustvu Rusa uhapšenih prošle sedmice u Bjelorusiji i rekao da neimenovane snage pokušavaju da izvedu revoluciju, ali je istakao da neće uspjeti u toj namjeri.

Bjelorusija je protiv grupe Rusa pokrenula krivični postupak rekavši da sumnja da su pripremali terorističke akte, prenio je Rojters. Bjeloruske vlasti su sugerisale da bi oni mogli biti povezani sa Lukašenkovim političkim rivalima.

Rusija, tradicionalno blizak bjeloruski saveznik, saopštila je da su pritvoreni Rusi prešli preko Bjelorusije na putu za treću zemlju i da nisu planirali da pokušaju da utiču na bjelorusku domačhu politiku.

U današnjem govoru naciji, Lukašenko je te tvrdnje nazvao lažima i rekao da su pritvoreni Rusi priznali sve. Naređeno im je da uđu u Bjelorusiju i sačekaju dalje instrukcije, rekao je on.

Moskva, koja je u prošlosti odbacivala Lukašenkove kritike kao emotivne, nije odmah reagovala.

Lukašenko je svoj govor iskoristio da bi sebe predstavio kao garanta stabilnosti u haotičnom svijetu i založio se za zaštitu svoje zemlje od rivala, koje je predstavio kao “djetinjaste olupine” koje kontrolišu iz inostranstva.

U Bjelorusiji danas (4. augusta) počinje prijevremeno glasanje na izborima za predsjednika Bjelorusije i trajat će do 8. augusta. Predsjednički izbori u Bjelorusiji održat će se 9. augusta. Za najvišu državnu funkciju kandidovalo se pet kandidata. Lukašenko se kandiduje za šesti mandat. Trenutno je u ovoj zemlji predizborna kampanja koja će trajati do 8. augusta.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj