ZAJEDNO OTKRILI SPOMEN PLOČU NA SREMSKOJ RAČI! Vučić o ‘odbrani grobova i budućnosti’, Dodik o ‘osveti’ kroz mir!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su danas na mostu preko rijeke Save između Rače i Sremske Rače spomen-ploču Srbima ubijenim i prognanim u hrvatskoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Dodik i Vučić zatim su, na svečanoj ceremoniji uz učešće Garde Vojske Srbije, položili vijence na spomen-ploču sa natpisom:

“Ovaj most je nemili svjedok užasa i patnje srpskog naroda. Spašavajući sebe i svoju djecu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u augustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas.”

Nakon polaganja vijenaca, Dodik i Vučić odali su počast žrtvama minutom ćutanja, tokom kojeg su se čuo zvuk zvona. Svečanosti Dana sjećanja prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić.

Predsjednik Srbije izjavio je večeras da je ponosan što “srpska suza” nakon “mnogo decenija ima roditelja”.

“Ponosan sam jer nisu uspjeli da zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, ponosan sam jer Srbi u pravom smislu riječi imaju slobodnu i nezavisnu državu koja može i smije da ustane u odbranu srpskih grobova, ali i srpskog života i budućnosti”, kazao je Vučić.

On je večeras održao govor na državnoj ceremoniji u Sremskoj Rači, na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH, povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Govoreći o “Oluji”, Vučić je rekao da Srbija više agresije ne naziva “intervencijama i kampanjama” već “pravim imenima”.

sremska raca 2020

Dodik je rekao da je Hrvatska akcijom “Oluja” pobila i istjerala Srbe, ali da Srbi neće nestati i da je osveta Srba što danas postoje.

On je naglasio da ‘osveta Srba nije i neće biti smrt, nego je veća od toga’.

Naša osveta je veća od toga, naša osveta je život, naša osveta je sloboda, naša osveta je mir, a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što i danas postojimo i to što naš narod danas ima svoju slobodu u svojoj Republici Srpskoj i svojoj Republici Srbiji“, istakao je on.

Na početku komemoracije parastos žrtvama održao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej sa sveštenstvom SPC-a. Irinej je nakon parastosa ocijenio da Srbi “Oluju” obilježavaju kao najveću tragediju, “a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj historiji”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj