ŠTA SAUDIJCI GRADE NA SJEVEROZAPADU ZEMLJE! Američki mediji tvrde: Saudijska Arabija, uz pomoć Kine, proširuje svoj nuklearni program!

Saudijska Arabija uz pomoć dvije kineske kompanije gradi na sjeverozapadu zemlje preduzeće predviđeno za proizvodnju takozvanog žutog kolača – koncentrata koji se dobija u procesu obrade rude uranijuma, prenosi Wall Street Journal.

SAUDI-ARABIA-12334

Prema pisanju lista, izgradnja preduzeća zabrinjava Ameriku i njene saveznike, koji sumnjaju da Rijad ostavlja na snazi mogućnost pravljenja nuklearnog oružja.

Preduzeće se gradi u pustinji u oblasti grada El Uli.

Američki list je tražio komentar od Ministarstva energetike Saudijske Arabije, koje je „kategorički negiralo“ informacije o izgradnji preduzeća za dobijanje koncentrata uranijuma.

Iz Ministarstva su istakli da je iskopavanje minerala, uključujući uran, ključni dio strategije diversifikacije ekonomije kraljevstva. Također su potvrdili da su sa Kinezima sklopili ugovor o iskopavanju rudnih bogatstava u nizu regiona.

Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdel Aziz bin Salman u septembru prošle godine saopštio je da njegova zemlja u budućnosti planira da eksploatiše i obogaćuje uranijum za svoj program nuklearne energetike.

On je ukazao da zemlja planira da počne sa dva nuklearna reaktora za istraživanje.

(Global CIR)

Komentiraj