U SAD-u TESTIRANA NUKLEARNA INTERKONTINENTALNA RAKETA! Američki predsjednik ponudio objašnjenje i za dešavanja u Bejrutu: ‘Naši generali su mi rekli da je to bomba, u pitanju je bio napad’

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da su mu generali američke vojske prenijeli da je eksploziju u Bejrutu, u kojoj je stradalo više od 100 ljudi, izazvala ”neka vrsta bombe”.

PREDSJEDNIK-T

‘Sreo sam se sa nekim od naših velikih generala i čini se da oni misle da to nije bio događaj izazvan nekakvom fabričkom eksplozijom…Čini se da oni misle da je u pitanju bio napad. Bila je to neka vrsta bombe”, kazao je Tramp, a prenela agencija AP.

Više libanskih zvaničnika je prethodno reklo da je eksploziju u skladištu u bejrutskoj luci najverovatnije izazvalo 2.700 tona amonijaka, koji tu više godina bio uskladišten mimo bezbjednosnih propisa.

SAD testirale nuklearnu interkontinentalnu raketu

Istovremeno, ratno vazduhoplovstvo SAD-a je saopštilo da je jučer uspješno isprobalo novu balističku interkontinentalnu raketu (ICBM) “Minitmen tri” koja može da nosi tri nuklearne bojeve glave, lansiranu daljinski – komandnom s komandnog mjesta u vazduhu, u avionu.

Nenaoružana raketa je poletela jutros iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, preletjela je 6.760 kilometara iznad Pacifika i završila u moru kod obale Maršalskih Ostrva.

Tokom akcije kojom se tokom leta komandovalo iz aviona “Boing E-6” – prilagođene verzike “Boinga 707”, stručnjaci Ratnog vazduhoplovstva su među posadom te letjelice pratili rad te relativno nove vrste komandovanja pri daljinskom lansiranju rakete.

Nastavak njegovog testirana je važan kako bismo osigurali njegovu efikasnost do 2030. godine, kada će ga zamijeniti nova raketa GBSD (Ground Base Strategic Deterrent)”, saopštila je komanda. 

“Minitmen tri” je od 2005. godine jedini preostali tip nuklearnih raketa zemlja-vazduh u američkom nuklearnom arsenalu. Instaliran je u podzemnim silosima u tri vojne baze: u Vajomingu, Južnoj Dakoti i Montani.

Nuklearne rakete “Trident”, namijenjene za gađanje ciljeva na zemlji, instalirane su na podmornicama, a treća i posljednja vrsta nuklearnog oružja SAD su bombe koje nose strateški avioni-bombarderi.

Ratno vazduhoplostvo je ukazalo da je današnja proba rakete planirana prije više mjeseci i da ne predstavlja “odgovor ili reakciju na neki događaj u svijetu ili na neke tenzije u regionu”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj