PREDSJEDNIK TRAMP MOŽE BITI ZADOVOLJAN: Stopa nezaposlenosti pala na 10,2% u julu, nakon što je u istom mjesecu američka ekonomija dodala 1,8 miliona novih radnih mjesta!

Američka ekonomija dodala je 1,8 miliona radnih mjesta u julu čak i kada je val novih slučajeva koronavirusa prisilio većinu država da pauziraju ili poništavaju svoja ponovna otvaranja, piše Fox News.

TRUMP-SAD123

 Ipak, povećanje novih radnih mjesta koje je u petak prijavilo Ministarstvo rada bilo je znatno ispod 4,8 miliona novih radnih mjesta u junu, što je najviše zabilježeno. Stopa nezaposlenosti pala je na 10,2%, u odnosu na 11,1% u junu.

Ekonomisti koje je anketirao ‘Refinitiv’ očekivali su da će izveštaj pokazati da je nezaposlenost pala na 10,5%, a ekonomija dodala 1,6 miliona radnih mesta. „Vidjeli smo vrlo zabrinjavajući porast slučajeva COVID-19 u mnogim državama koje su se ponovo otvorile za posao, ali i dalje smo oprezni optimisti da je sveukupna američka ekonomija skrenula i da će solidni dobici od posla, objavljeni danas, biti održani”, rekao je Toni Bedikian, generalni direktor Citizens Bank.

Procjene su varirale u velikoj mjeri zbog eskalacije straha da će razbuktavanje slučajeva COVID-19 u cijeloj zemlji i svježe zatvaranje poslova omesti rani oporavak tržišta rada od najgoreg ekonomskog pada od velike depresije. U protekla tri mjeseca ekonomija je oporavila manje od polovine – oko 42 odsto – od 22 miliona radnih mjesta koje je izgubila tokom pandemije, pokazuju podaci. Još je 10,6 Amerikanaca bez posla u odnosu na februar.

 Prošle sedmice je broj Amerikanaca koji apliciraju za pomoć za nezaposlene pao na 1,18 miliona, najniži nivo od kada je pandemija započela sredinom marta. Brojka – najniža od 14. marta – ukazuje da još uvijek postoji određena pokretačka snaga iza preokreta na tržištu rada.

(Global CIR)

Komentiraj