ODMAH NAKON EKSPLOZIJE UPUTILA APEL: Dua Lipa vodi kampanju za pomoć Bejrutu

Tragična eksplozija u Bejrutu sigurno je potresla ne samo Liban, već i cijeli svijet.

dua-lipa-123.jpg

Mnogi Libanci kontinuirano objavljuju informacije o mogućnosti doniranja novca za izgradnju privremenog smještaja za preživjele, ali i pomoć u pronalasku nestalih. Također, mnoge poznate ličnosti iz svijeta muzike su potresene dešavanjima u Libanu te su iskoristili društvene mreže kako bi pozvale fanove na solidarnost, a neki su već uplatili svoju pomoć.

Među njima se posebno izdvojila britanska pjevačica Dua Lipa, koja je dan nakon eksplozije na svom Twitter profilu objavila apel za pomoć Libanu.

Liban je na koljenima i potrebna mu je naša pomoć više nego ikad prije. Jučerašnja eksplozija u Bejrutu opustošila je grad i poslala udarne valove širom zemlje. Liban je ionako u velikim problemima, usred političkih nemira, ekonomske krize i gladi. Moramo raditi zajedno da  mu pomognemo“, napisala je Lipa.

Inače, ovo nije prvi put da Dua Lipa upozorava na situaciju u Libanu. U julu ove godine ona je pažnju privukla objavama o teškoj ekonomskoj krizi u toj zemlji, a 2019. kao ambasador UNICEF-a posjetila je izbjegličke kampove u toj zemlji.

Pop zvijezda pored albanskih ima i bosanske korjene. Naime, u podcastu “Table Manners” sa Džesi Ver je upravo rekla da je njena baka sa mamine strane Bosanka.

U jednom od razgovora za britanski “The Guardian”, mlada pjevačica otkrila je više detalja o svojoj porodici i dešavanjima koja su prethodila odlasku njenih roditelja sa Kosova u London, gdje se 1995. godine Dua i rodila.

Zbog ratne situacije u bivšoj Jugoslaviji, njena majka Anesa dva puta je bježala. Prvi put kada je početkom devedesetih rat zahvatio Bosnu i Hercegovinu, gde je Anesa živjela s majkom Bosankom. Život je nastavila na Kosovu, odakle joj je otac, sa svojim vjerenikom Dukagjinom Lipom. Prijetnja ratom na Kosovu natjerala ih je da zajedno sreću potraže u Londonu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj