LED JE PROBIJEN, OČEKUJEM DA ĆE I DRUGI SLIJEDITI UAE! Predsjednik Tramp: Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa!

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka u sporazumu čije je posredovanje pomogao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

uae-israel-123

Prema ovom sporazumu, Izrael je pristao da prekine svojatanje područja na Zapadnoj Obali koja je planirao anektirati.

Mirovni sporazum rezultat je dugotrajnih dogovora između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Američkih Država koji su ubrzani u posljednje vrijeme, rekli su zvaničnici Bijele kuće agenciji Reuters.

Dogovor je uslijedio u četvrtak nakon telefonske sjednice kojoj su prisustvovali predsjednik SAD-a Donald Tramp, premijer Izraela Benjamin Netanyahu i princ Abu Dhabija šeik Mohammed Bin Zayed.

Delegacije iz Izraela i UAE-a sastat će se u narednim sedmicama kako bi potpisale sporazum koji uključuje dogovore o ulaganju, sigurnosti, turizmu, direktnim letovima i nizu drugih pitanja.

UAE su tek treća arapska država koja ima aktivne veze sa Izraelom i prva zaljevska arapska država koja je to uradila.

“Ovaj historijski diplomatski napredak unaprijedit će mir u regiji Bliskog istoka. On svjedoči o odvažnoj diplomatiji i viziji trojice lidera te hrabrosti Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela da crtaju nove puteve koji će otključati veliki potencijal u regiji”, navedeno je u saopćenju.

Obraćajući se novinarama u Ovalnom uredu predsjednik Tramp je ovaj historijski sporazum pozdravio kao prvi korak.

“Sada kada je led probijen, očekujem da će više arapskih zemalja slijediti UAE”, rekao je Tramp.

Njegov potez iskritikovala je visoka palestinska dužnosnica Hanan Ashrawi na Twitteru.

Izrael je nagrađen jer nije javno govorio o onome što tajno radi Palestini od početka okupacije”, napisala je Ashrawi, dodavši kako su Ujedinjeni Arapski Emirati konačno objelodanili svoje tajne dogovore o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj