PONOVIO OPTUŽBE NA RAČUN WHO-a! Pompeo pozvao Evropu da brani suverenitet i demokratiju pred Kinom i Rusijom

Šef američke diplomatije Mike Pompeo je u Senatu Parlamenta Češke optužio Rusiju da podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucjenjivačke kampanje da bi stekla utjecaj u svijetu te je pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.

“Smatram da je simbolično da sam u češkom Senatu u doba kada slabi slobodarski duh Evrope. Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrijednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu”, kazao je Pompeo u govoru češkim senatorima.

Šef američkog State Departmenta kazao je da autoritarni režimi nisu nestali 1989. godine i stalno se drže tu, iza horizonta, prenosi agencija Beta.

“Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i sigurnost preko kampanja dezinformaisanja, cyber-napada, nastoji da prekroji vašu historiju. Tu je i prijetnja kineske Komunističke partije i njene ucjenjivačke kampanje”, kazao je Pompeo.

Po ocjeni američkog državnog sekretara, problem s Kinom je kompleksniji nego suparništvo sa SSSR-om tokom Hladnog rata, jer Kina nastoji da utječe na zemlje preko ekonomske saradnje i prijeti ekonomskim posljedicama firmama iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidelo Pekingu.

“Ne vjerujte nikome da Zapad propada, to je njihov narativ. Zapad pobjeđuje. Moramo da sarađujemo. Imamo obavezu da govorimo otvoreno pred svima, bez straha”, kazao je Pompeo.

Govor u Senatu završio je citatom ideje Vaclava Havela, pokojnog vođe češke Plišane revolucije i kasnije predsjednika Čehoslovačke i Češke, da ideja ljudskih prava mora da bude sastavni dio bilo kakvog svjetskog poretka koji ima smisao.

Češki senatori iskoristili su debatu sa američkim državnim sekretarom da kritikuju SAD i pitaju Pompea da objasni povlačenje SAD-a iz svjetskih institucija koje su važne, posebno Svjetske zdravstvene organizacije, i to baš sada u vrijeme pandemije korona virusa.

“Ne možemo da posvetimo svoje napore i sredstva tamo gde to nema efekta. Svaki razuman narod bi trebalo da donese istu odluku. Nema smisla da imamo multilateralne organizacije samo zato da postoje, a da ne ispunjavaju svoje obaveze”, rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije ponovio je u Pragu optužbe na račun Svjetske zdravstvene organizacije da je bila popustljiva prema Kini i nije reagovala kada se pojavio korona virus koji je kasnije zahvato čitav svijet.

Pompea je danas, zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišom, primio češki predsjednik Miloš Zeman, a američka strana je taj sastanak s češkim predsjednikom koji je glavni zagovornik dobrih odnosa i saradnje Češke s Rusijom i Kinom, označila kao kurtoazni.

Pompeo, koji je u Češkoj od utorka, u četvrtak iz Praga kreće za Ljubljanu, zatim za Beč, a evropsku turneju završava u subotu u Poljskoj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj