NAPETO U ISTOČNOM MEDITERANU! Rivalska uvježbavanja: Zajedničke vojne vježbe Emirata i Grčke na Kritu te Rusije i Sirije u luci Baniyas

Ujedinjeni Arapski Emirati šalju ratne avione na južni grčki otok Krit, radi zajedničke obuke sa zračnim snagama Grčke, saopćili su zvaničnici iz Atine dok vojne tenzije između Grčke i susjedne Turske i dalje traju.

emirates-greece

Zvaničnici su rekli da se očekuje da između dva i četiri lovca iz UAE-a dođu u pomorsku bazu Suda tokom vikenda i da će sljedeće sedmice održati zajedničku obuku i vježbe s grčkom avijacijom, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ovaj potez uslijedio je nakon pregovora vojnih i vladinih zvaničnika dvije zemlje. Ujedinjeni Arapski Emirati veliki su rival Turske, historijskog regionalnog rivala Grčke, sa kojim se spori i oko reursa u istočnom Mediteranu.

Dubai i Ankara podržavaju rivalske frakcije u borbama u Libiji. Turska je, također, nezadovoljna odlukom UAE-a da normalizira odnose s Izraelom.

Ruska i sirijska vojska održale zajedničku vježbu

Ruske i sirijske snage obavile su zajedničku vježbu u luci Baniyas, na sirijskoj obali Mediterana, izjavio je u petak ruski kontraadmiral Vladimir Kondratov, načelnik baze Ratne mornarice Rusije u sirijskoj luci Tartus.

“Danas smo završili zajedničku taktičku vježbu, u kojoj je učestvovalo 11 brodova i borbenih čamaca, helikoptera, specijalnih ronilačkih jedinica i vezista: ukupno više od 500 vojnika Ruske Federacije i Sirijske Arapske Republike”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Naveo je da su vojnici koji su učestvovali u potpunosti ispunili dodijeljene zadatke tokom vježbe.

“Tokom vježbe snage su djelovale na moru: na vodi i pod vodom, u zraku i na zemlji. Ciljevi obuke su ostvareni. Ovo je dokaz da je interakcija između jedinica oružanih snaga Rusije i Sirije u našoj zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma narasla i značajno ojačala”, naglasio je Kondratov.

Luka Baniyas nalazi se u provinciji Latakija, na obali Sredozemnog mora. U sklopu luke nalazi se veliki terminal za punjenje nafte i predstavlja strateški infrastrukturni objekat u Siriji.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] NAPETO U ISTOČNOM MEDITERANU! Rivalska uvježbavanja: Zajedničke vojne vježbe Emirata i Grčke na… Objavljeno u: […]

Komentiraj